Skocz do zawartości

Pompa? Komputer? - DUZE ZUZYCIE i MOC w TDS'ie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich

Od dluzszego czasu eksploatuje swoja trojke (318 TDS, 95r) i zwykle pali mniej niz ostatnio... fakt ten bardzo mnie zastanowil i postanowilem sprawdzic co "pod maska piszczy".

Problem jest tego typu ze mokre sa dwa srodkowe wtryskiwacze, sa napewno podokrecane wiec nie powoduja az takich strat w zuzyciu... nie mniej jednak, co moze byc przyczyna tego duzego spalania i mokrych wtryskiwaczy?

Zaobserwowalem takze ze samochod jest jak by "żwawszy", troszke mocniejszy i licznik ekonomizera podczas wciskania pedalu gazu takze reaguje bardziej żywiolłowo...

Autko nie dymi na czarno.

Co moze byc przyczyna tego spalania?

Czy moze byc to pompa (elektronika?) ktora podaje zbyt duza dawke paliwa...? Wg tej. teorii wytlumaczalna byla by wieksza moc silnika, mokre wtryskiwacze (nadmiar paliwa, cisnienie wyzucalo by gwintem) no i oczywiscie WIEKSZE zuzycie ropuchy.

Nie wiem na ile moje domysly pokrywaja sie z rzeczywistoscia...

Jesli jest ktos biegly w tych sprawach - bardzo byl bym wdziewczny za naprowadzenie mnie na wlasciwy trop... :mad2:

Z gory WIELKIE dzieki...

Opublikowano

mokre wtryskiwacze mogą byc od niesczelnych przewodów nadmiaru( pekaja ze starosci) lub masz nieszczelny wtryskiwacz sterujacy( ten z którego wychodzi kabelek)

Dawke paliwa można zmniejszyc przesuwajac plastikowa górna czesć pompy wtryskowej( nastawnik), ale trzeba to robic dos delikatnie.

NAPRAWA STEROWNIKÓW ABS BOSCH-a

Promocja dla klubowiczów 200zł :)

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano

aha, dzieki

czy to robi sie wyciagajac ta pompe? jak bede wiedzial o ile przestawic ten nastawnik?

Czy "klekotanie" silnika moze byc takze objawem przestawienia sie tego nastawnika w pompie?

Opublikowano

klekotanie to raczej może byc spowodowane przestawieniem kąta wtrysku

A ten nastawnik to trzeba na wyczucie przesuwac. ( poluzowac i pózniej podczas pracy silnika delikatnie przestawiac

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano
kąt wtrysku reguluje sie takze pompa wtryskowa tylo ze ja sie cała pompe przekresa wzgledem silnika, na srubach mocujacych ja do korpusu silnika ( obudowy rozrzadu) To radziłbym zrobic w konkretnym serwisie diesla najlepiej bosch, choc slyszałem że niektórzy tez sami to robia na słuch :)

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano

ok, wlasnie sprawdzilem to i tam wszytko jest niby OK...tj. nie ma luzow i nie ma szansy zeby to sie przekrecilo.

Rozmawialem ze znajomym ktory podpowiedzial mi ze moze byc uszkodzony glowny wtryskiwacz sterujacy pompa wtryskowa.

Orietujesz/cie sie ile cos takiego moze kosztowac i gdzie najlepiej to kupic??

Opublikowano
wtryskiwacz to koszt 400-500zł w serwisie boscha na wymiane. Pompa to juz duże koszta od 1500-4000zł zaleznosci czy regeneracja czy nowa z serwisu boscha itd

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa