Skocz do zawartości

E60 od kiedy bezposredni wtrysk benzyny.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Po kilku latach jeżdżenia innymi markami chcę wrócić do BMW. W związku z tym chciałbym się dowiedzieć od którego rocznika (roku modelowego) BMW wprowadziło bezpośredni wtrysk benzyny.

Z tego co już wyczytałem to w E60 bezpośredni wtrysk benzyny wszedł z liftem w roczniku 2007, razem z silnikami N53 (525) i N54 (530). Tak przynajmniej było w produkcji na Europę.

Natomiast na US i Kanadę (?), po lifcie produkowane dalej były N52 z pośrednim wtryskiem.

Opieram się głownie na wikipedii i schematach z realOem. O ile wikipedia nie jest zbyt wiarygodnym żródłem, to realOem bardziej ufam.

Ponadto czy możliwa jest produkcja rocznika 2007 w wersji przedliftowej (tj. stara dźwignia skrzyni automatycznej, i przyciski foteli, dtc itd.), czy jest to jednak rocznik modelowy 2006, a rejestracja z roku 2007.

Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Opublikowano

Tzw joystick zamiast wajchy lewarka skrzyni automatycznej wszedł wraz z liftingiem w 03/2007r. Czyli są oczywiście auta wyprodukowane do 02/2007 z tradycyjną dźwignią ale są przed liftingiem (m.in światła, tapicerki oraz umieszczenie na nich guzików, silniki).

Silniki w modelach 528i N52 LCI (rynek amerykański), N52 525i/530i oraz N62 550i /LCI (rynek europejski oraz amerykański) aż do 2010r to wtrysk pośredni; silniki N53 525i/530i LCI (nie było ich w ofercie na rynku amerykańskim) oraz N54 535i LCI (rynek amerykański) to silniki wtryskiem bezpośrednim, których głównym i wspólnym problemem jest nagar gromadzący się na zaworach ssących oraz awarie w układzie paliwowym m.in wtryski i pompy wysokiego ciśnienia.

Polecam lekturę http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=73&t=279778

PS.Nie ma co się bać aut z USA, technicznie to to samo co europejskie, za wyjątkiem braku wiązki i przełącznika do tylnego przeciwmgielnego i fale w radiu co 0.3MHz, choć wszystko można oczywiście prosto zmienić; co ważniejsze to da się na ogół dość dokładnie sprawdzić ich wypadkową przeszłość po nr VIN m. in http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=44&t=186938, czego o europejskich "bezwypadkowych" wersjach powiedzieć nie można.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za informację.

Zamieszczone wątki przeczytam.

Niestety wady bezpośredniego wtrysku przeważają nad jego zaletami. Dlatego zdecydowany jestem na 530 albo 525. Auta ze stanów nie budzą moich obaw z powodów, które podałeś. Jednak rachunek ekonomiczny jest nieubłagany. O ile sprowadzenie F10 ze stanów może jeszcze mieć sens, o tyle koszty w przypadku 8-10 letniego E60 powodują całą operację mało opłacalną.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor
Niestety ze względu na logistykę importu auta z US nie zdecydowałem się na to. Natomiast trzy miesiące poszukiwań zostały zwieńczone sukcesem.