Skocz do zawartości

[E46] 320d Nieszczelność dolotu? Metody diagnozy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W e46 320d pojawił się nagle świst uchodzącego powietrza. Stawiam na nieszczelność w układzie dolotowym, bo jest on słyszalny tylko przy przyśpieszaniu i pojawia się wraz ze wstawaniem turba, ale z drugiej strony auto nie straciło nic na dynamice, żadna kontrolka nie sygnalizuje błędu. Pytanie jak to dokładnie zdiagnozować, bo na postoju o ile się nie mylę sprężarka nie "ładuje" - rozbierać po kawałku, zaślepiać i podawać ciśnienie z kompresora, czy może macie inne metody? Ciężko zdiagnozować skąd dokładnie dochodzi, ale pierwsze wrażenie z perspektywy kierowcy wskazuje na lewą stronę komory silnika.
Kupię komplet felg styling 270
Opublikowano
Jak na postoju nie pracuje? Sprawdź rury od i do intercoolera. One pracują i mogą z czasem pęknąć bądź sie rozszczelnić

A no tak, że na biegu jałowym DV pozostaje raczej otwarty, stąd nie wystąpi w układzie takie ciśnienie, które pozwoliło by na zlokalizowanie nieszczelności - stąd pytanie o metody sprawdzenia układu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tego nie jest aż tak dużo. Właź pod auto i oglądaj czy gdzieś nie jest lekko zaolejone.na pewno zauważysz nieszczelność. U mnie puściło kolanko za intercoolerem.
Opublikowano
Tego nie jest aż tak dużo. Właź pod auto i oglądaj czy gdzieś nie jest lekko zaolejone.na pewno zauważysz nieszczelność. U mnie puściło kolanko za intercoolerem.

U mnie to samo, pkt. 6 z tego linku http://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=AT71-EUR-09-2003-E46-BMW-320td&diagId=11_3521

gdzie ją kupowałeś, ponoć w aso jest jako jeden element za 1100 zł...

Opublikowano
Temat ogarnięty. Dzięki za wypowiedzi. Pękła ostatnia gumowa część przed dolotem - koszt ok 100 zł.
Opublikowano
Mechanik Ci to robił ? czy to we własnym zakresie ?

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Aż szkoda dawać mechanikowi na tym zarabiać. Ja robiłem przed blokiem:) Nieszczelność najczęściej jest spora, bo ciśnienie też duże. Dodatkowo ułatwieniem jest zaolejenie rury i głośniejsza praca oraz dym w lusterku przy bucie. Cena w ASO powala. Polecam od razu dolną część kupić. U mnie dolna padła po pół roku od usterki górnej. A jak pięknie kopcił:)
Opublikowano
Dobry zaufany mechanik to nigdy nie jest zły , ale jak można samemu zrobić to czemu nie , mała rzecz a cieszy ;-)

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Podsumowując - oczywiście nie było by problemem zrobienie tego we własnym zakresie. Ja z braku czasu i chęci ściągania osłon pod blokiem zleciłem to zaufanemu warsztatowi.