Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich, jestem nowy na forum i mam maly problem z maja e46 Touring z 2000r. Potrzebuje schemat elektryczny do sterowania przednich swiatel i schemat elektryczny do tylnej wycieraczki w Touringu. Poprzedni wlasciciel (idiota) poucinal wtyczki od sterowania swiatlami i zwisaja same kable. Co do wycieraczki, to poprostu nie działa, tak samo silniczek tylniego spryskiwacza. Chcialbym na poczatek sprawdzic instalacje nim wymienie caly silownik. Jezeli jest to mozliwe to prosze o pomoc.
Opublikowano

Czy chodzi ci o rozklad pinow w tej wtyczce znajdujacej sie przy lampie?

http://www.rzeszow.com/~lukasz/bmw-forum/e46headlightconnector1.jpg

Jezeli chodzi o wycieraczke tylnia to mam rozumiec interesuje cie dokad biegna przewody dochodzace do wtyczki X13268 oraz tej drugiej znajdujacej sie w bezposrednim sasiedztwie.

http://www.rzeszow.com/~lukasz/bmw-forum/washer2.jpg

Zgadza sie?

Opublikowano

Co do lamp to tak, chodzi mi o rozkład pinów. A jest cos więcej, czy bardzo skomplikowana jest ta instalacja?? mozesz podeslac dodatkowo caly schemat sterowania tych swiatel. Nie wiem czy sam rozkład pinów wystarczy bo tak jak pisalem zwisaja mi same kable, i na dodatek sa takiego samego koloru i nie wiem czy orginalne czy ktos je kiedys juz lutował...

Jeśli chcodzi o wycieraczke to zbytnio nie wiem na którym koncu mam sie skupic bo nie wiem co moze byc w niej uszkodzone, albo w samej instalacji. Zastanawiam sie jak to sprawdzic bo w samej wycieraczce jest moduł ktory albo działa albo nie:) Macie jakies pomysły?? Czy zostaje tylko podłączenie na 100% sprawnej wycieraczki z modułem?? AA i jeszcze jedno, czy ten moduł przy wycieraczce odpowiedzialny jest za działanie pompki?? Ale widzac po schemacie to chyba takk??

Opublikowano

Teraz przyszlo mi do glowy. zwroc uwage na wlacznik S147 przy otwieraniu tylniej szyby automatycznie wylacza pompe jak i wycieraczke.

Moze jest niesprawny, tzn caly czas rozwarty blednie sygnalizujac otwarta tylnia szybe.

Opublikowano

hmm, to chyba nie ten wlacznik, poniewaz jezeli on by byl uszkodzony to chyba automatycznie swiecila by sie kontrolka od otwartej szyby, a tak nie jest, chyba ze sie myle?? Lukasz a mogłbys przeslać wszystkie schematy dotyczace tej wycieraczki jak i schematy regulacji swiateł??

Podejzewam ze mam uszkodzony modul przy tej wycieraczce. Nie wyglada on za dobrze. Wczoraj mu sie przygladalem i wyglada jak by bylo cos w nim przepalone. Zastanawia mnie teraz to czy jak go wymienie to czy bedzie dzialac pompka od spryskiwacza, jak i sama wycieraczka?

Nie wiem zabardzo jak to sprawdzic, a nie chce kupowac calego modulu nie wiedzac czy ten jest niesprawny. Masz jakis pomysl??

Mam jeszcze pytanko, czy napiecie do wycieraczki dochodzi tylko wtedy kiedy modul przy wycieraczce wysle sygnal zeby to napiecie podac, tak??

Opublikowano

Na schematy bedziesz niestety musial poczekac. Rozsypal mi sie caly RAID na serwerze na ktorym mialem image WDS-a :-( W tej chwili nawet dostep do netu mam byle jaki gdyz popsuty komp rowniez dzialal jako DHCPD.

Jezeli chodzi o wycieraczke to dokladnie nie wiem jak to wyglada jako ze w swoim coupe takowej nie posiadam. Daj mi kilka dni a postaram sie zamiescic dalsze czesci schematu.

Moze przynajmniej sprawdzisz sterowanie tego modulu czy wogole cokolwiek po jego wyjeciu dochodzi do niego. :idea:

Sam modul skoro wyglada na jakis popalony rowniez nalezalo by mu sie przyjzec. Zalozmy ze jest spalony i nie wiadomo co bylo przyczyna. Jezeli bylo to jakies zwarcie w jego wnetrzu to pol biedy bo po podpieciu nowego wszystko powinno dzialac. Jednak w przypadku diagnozy ze ktos na jego polaczeniu pomieszal kable w innej czesci samochodu moze spowodowac uszkodzenie kolejnego nowego. Miejmy nadzieje ze poprzedni wlasciciel nic nie "motal" i przyczyna tego ze nie dziala jest tylko jego uszkodzenie.

Moze pan Kazio przy instalacji przykladowo alarmu szukal jakiejs wiazki gdzie moglby sie wpiac przy podlaczaniu alarmu i niechcacym pozamykal jakies obwody nie w tym miejscu w ktorym powinny byc zamkniete. Przyklad alarm Proxima pare postow nizej. :|

Opublikowano
Dzieki Lukasz, czekam wiec na schematy i postaram sie wsio do tej pory sprawdzic. Co do tego modułu to instalacja wiazki dochodzacej do niego wyglada na orginalna, tak samo przy kierownicy. Zaznaczam ze otwieranie szyby z pilota i otwieranie klapy działa bez zarzutu jezeli ma to jakies znaczenie. Naljepiej byloby podlaczyc nowa wycieraczke z napewno działajacym modułem:)