Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam serdecznie. Zaznaczam że jestem świeży jeżeli chodzi o kodowania w bmw.w grupie wv mam to w małym paluszku hhehe. zainstalowałem INPE wraz z NCS EXPERT . próbuję zakodować np światła dzienne wg instrukcji na forum lecz nic nie idzie. po wpisaniu hasła (REPXET) nic mi nie wyskakuje, żadne okienko . na YouTube widziałem filmiki z kodowań i wyglądało to całkiem inaczej niż ja mam. Proszę o pomoc a najlepiej jakies gotowce które pomogą mi się wbić w rytm BMW :)
Opublikowano

Polecam BMW standard tools 2.12 to jest pakiet aplikacji. NCS Expert najlepiej gdy jest w wersji 4.xx. A w nim klikasz File->Load profile i wybierasz Expertenmodus (OFFEN); znowu File->Edit profile->hasło repxet->wybieramy w car/key memory przycisk Individualisierung i zaznaczamy wszystkie 3 opcje czyli : individualierung aktiv, kernfunktionen, trace individualizable FSW/PSW - ok conistance check = sprawdza czy wszystko ok; klikamy przycisk FSW/PSW i zaznaczamy ptaszkiem FSW/PSW-Manipulate with FSW_PSW.MAN ->OK OK. Gotowe.

Trzeba jeszcze koniecznie ściągnąć SP Daten (bazy danych plików ECU oraz służących do programowania/kodowani przy użyciu BMW Standard Tools jak Tool32, INPA, WinKFP, NCSExpert, NCSDummy, itd.) najlepiej najnowsze np 3.58 oraz najlepiej program BMW Coding Tool by je w prosty sposób zainstalować. W tym programie klikasz kolejno Select SP-source, a następnie update sp-daten (tak samo klikamy dla poszczególnych modeli jak E39, E46, E53, E60 itd).

Dopiero teraz wchodzimy w INPA i patrzymy czy po włączeniu zapłonu mamy 2 czarne kropki, jeśli tak to możemy przystąpić do kodowania NCS Expert zgodnie z krążącymi instrukcjami.

Opublikowano
po wpisaniu tego repxet nie pojawia mi sie nic typu car/key. masakra dla mnie
Opublikowano
Dokładnie tak . Nie pojawia mi się to okienko
Opublikowano
zrobiłem wszystko wg instrukcji i nadal nie ma tego okna. na dodatek w Inpie zmieniły się obsługiwane auta na nowsze "F"
Opublikowano
Jak dla mnie oprócz próby na innym komputerze to pozostaje tylko zainstalowanie gotowego profilu który obsługuje pliki MAN np Revtor'a w NCS.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W oryginalnym Standard tools 2.12 NCSEXPER 4.0.1 nie ma możliwości edycji profili , tylko w wersji przerobionej w HEXedytor jest tak możliwość

ale po co ci edycja profili te co masz 3 które można znaleźć w sieci dają każdą możliwość kodowania ,

expertmodus - jest dla zmiany FA , ZCS i kodowania do serii modułów

Revtor's Expert NCS profile jest do kodowania przez plik man (właśnie do zakodowania świateł dziennych) z włączoną opcją SGET data

EXPERT MAN jest też dla kodowania przez plik man tylko nie ma opcji SGET data też nim zakodujesz światła dzienne

i wybierając ten profil możesz pominąć tworzenie profilu tylko bezpośrednio przejść do kodowania modułu według instrukcji

a tu trochę nauki z kodowaniem NCS

viewtopic.php?f=48&t=260787