Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam nietypowy problem z zamkiem centralnym. Przy zamykaniu nie rygluje się klapka wlewu paliwa. Po mechanicznym zaryglowaniu centralny klapkę odryglowuje. Poza tym zamykanie/otwieranie drzwi i klapy bagażnika działa bez zarzutu.

Myślałem, że to problem z modułem komfortu, ale wymieniłem na inny i jest dokaładnie to samo. Szansa na to, że dwa różne moduły komfortu mają identyczną nietypową usterkę jest bardzo mała.

Sprawdziłem napięcie sterujące silniczkiem rygla: przy otwieraniu pojawia się impuls 12V, a przy zamykaniu impuls napięciowy jest bardzo mały - poniżej 1V.

Ma ktoś pomysł co to może być?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Postudiowałem trochę temat na różnych forach i wydaje się, że przyczyną jest jakiś problem z kablami.

Problem z ryglowaniem klapki pojawił się po konserwacji progów i bagażnika. Podejrzewam, że mogła wtedy zastać uszkodzona jakaś wiązka lub wtyczka/złącze.

Siłownik klapki jest zasilany dwoma kablami (biały i niebiesko-szary). Kable te są połączone równolegle z kablami zamka centralnego tylnych drzwi.

Ponieważ drzwi ryglują się bez problemu chciałbym sprawdzić połączenie między ryglem klapki, a wiązką zasilającą rygle drzwi.

Gdzie szukać rozgałęzienia kabli zasilających rygle drzwi i rygiel klapki? Prawy słupek? Tylna kanapa? Bagażnik?