Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

szukałem wszędzie odpowiedzi na mój problem i jej nie znalazłem. Może wy mi pomożecie :wink: A więc w zimę (od 10 C i mniej) moja trójka nagrzewa się minimalnie przez 30-40 minut, wiec zdążę dojechać na miejsce zanim sie nagrzeje :P Zanim zacznie lecieć ciepłe powietrze klima ma problem w ustawieniu siły nadmuchu, ustawia na max po 4 sekundach zmienia na 2 kreski i tak w koło macieju. Dodam jeszcze, że mam webasto które nie odpala słychać tylko przekaźniki i wyłącza się. Myślałem, że to problem z termostatem więc go wymieniłem ale to minimalnie przyśpieszyło proces. Słyszałem, że BMW słynie z tego, że się szybko nagrzewa wiec coś jest nie tak.

Z góry dzięki za pomoc :)

Opublikowano
Myślałem, że to problem z termostatem więc go wymieniłem

Czyli sprawdzałeś temperaturę silnika? Jak wygląda po jeździe w trasie/mieście?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Miałem identyczny problem. Standardowa usterka. Skończyły się szczotki w pompie obiegu wody. Wymiana szczotek to jakieś 70 PLN u specjalisty i o połowę mniej jeśli zrobisz samemu.

Ja zrobiłem samemu. Mega różnica. Dopiero wtedy poczułem co to znaczy mieć działające webasto.

Opublikowano
Myślałem, że to problem z termostatem więc go wymieniłem

Czyli sprawdzałeś temperaturę silnika? Jak wygląda po jeździe w trasie/mieście?

Sprawdzałem i przed wymiana to różnie bywało a teraz to 90 stopni wchodzi praktycznie od razu i trzyma a ogrzewanie nadal jak 30-40 minut potrzebowało tak nadal potrzebuje.

Opublikowano
Miałem identyczny problem. Standardowa usterka. Skończyły się szczotki w pompie obiegu wody. Wymiana szczotek to jakieś 70 PLN u specjalisty i o połowę mniej jeśli zrobisz samemu.

Ja zrobiłem samemu. Mega różnica. Dopiero wtedy poczułem co to znaczy mieć działające webasto.

A jak miałeś zepsute szczotki to działało ci dobrze ogrzewanie ?

Czy jak sam wymienię szczotki to nie będę musiał nic w komputerze jakiś błędów wykasować. Po prostu samo z siebie ruszy ? :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie powinieneś mieć żadnych błędów na komputerze. Ogrzewanie działało tak, jak u Ciebie. Nieco cieplej zaczynało się robić po 30 min czyli jak już do pracy dojeżdżałem.

Po prostu szczotki się wytarły (zużyły) i pompa nie kręci przez co płyn nie robi obiegu po całej instalacji.

Opublikowano
Nie powinieneś mieć żadnych błędów na komputerze. Ogrzewanie działało tak, jak u Ciebie. Nieco cieplej zaczynało się robić po 30 min czyli jak już do pracy dojeżdżałem.

Po prostu szczotki się wytarły (zużyły) i pompa nie kręci przez co płyn nie robi obiegu po całej instalacji.

O kurde to muszę spróbować. Naprawie i dam znać czy pomogło, jak będzie zima :P

• 1 rok później...