Skocz do zawartości

Wymiana modułu LCM III - czy nowy musi być identyczny?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, prawdopodobnie padł mi moduł LCM III, prawe tylne światła się włączają i wyłączają, czasami włączą się kierunkowskazy lewo-prawo i to wszystko na zgaszonym silniku. Chcę zmienić moduł na również LCM III tylko nie wiem czy pozostałe numery muszą się zgadzać. Czy może być jakaś mała różnica w numerach?

Mój moduł:

wWgLj+

(Nie chciało mi się fotki zgrywać z telefonu)

Bo widzę, że cena takich jak mój zaczyna się od 100zł, a tych pozostałych LCM III od 50zł.

Edytowane przez roochacz
///TDS Power
Opublikowano

według mnie musi się zgadzać tylko ten pierwszy numer czyli BMW 8 386 208. Potem programowanie pa softem nowego modułu, bo przebiegi są inne jak i vin wyskoczy Ci wtedy kropka na liczniki tzw manipulant point

viewtopic.php?f=72&t=281888&hilit=lcm

zresztą masz taki sam moduł co ja :D

Opublikowano
Dzięki za odpowiedź! W tym temacie co mi wysłałeś widzę, że powodem była spalona żarówka. Być może u mnie spalony lewy xenon jest powodem, jak zamówię nowe xenony to napiszę czy problem ustąpił :wink:
///TDS Power
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Wymieniłem xenona, przez niego też nie działała żarówka od świateł drogowych, obie spalone postojówki wymieniłem, wstawiłem kiedyś takie wieśniackie ledowe oświetlenie tablicy (jak na profilowym obok) ale musiałem je wywalić i wstawić tradycyjne, na ledach wykrywało mi błąd. Teraz całe oświetlenie jest 100% sprawne i nie ma błędów oświetlenia. Po skasowaniu błędów inpą w module nie pojawiają się one dalej (dodam, że błędy jakie były wcześniej to: 4x dimmer potentiometer, wire open; 3x turn lights switch / wire, Short circuit to ground). I niestety, nadal co jakiś czas załączy się prawy kierunek, prawe światło pozycyjne tylne, prawa postojówka. Czasami, co prawda rzadko, też wyświetli się na budziku np. fernlicht prüfen mimo tego że światła są sprawne.

Muszę go wymienić całkowicie, gdyby to był LCM II to wlutowałbym nowy tranzystor. Za 40 zł + 18 zł dostawa zamówiłem moduł o następującym oznaczeniu:

http://timm.dmhost.pl/RaV180977_20160224_1028/391.JPG

Powinien być ok, zakoduję go NCSem jeśli nic mi nie przeszkodzi a nawet może włączę migacze przy otwieraniu z pilota, DRL-ki.

Edytowane przez roochacz
///TDS Power
  • 2 miesiące temu...