Skocz do zawartości

Płyn chłodzacy - zmienny poziom

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem z poziomem płynu.

Po nocy, na zimnym, spławik pokazuje że jest ok. Po przejechaniu kilkuset, czasem kilkudziesięciu metrów jest sygnał z komputera że nie jest ok.

Staję, sprawdzam, spławika nie widać i dopiero po chwili wypływa powoli. Jest na swiom miejscu więc nie dolewam. Jadę dalej i jest spokój, tzn komputer milczy, temperatura wzorowa.

Któregoś razu sprawdziłem co się dzieje z poziomem płynu po odpaleniu i zaobserwowałem takie zjawisko:

Przed włączeniem spławik ok. Włączam z odkręconym korkiem i poziom momentalnie spada - spławik znika w dziurze. Po zgaszeniu silnika wraca do pozycji ok. To wszystko na zimnym silniku. Czy to normalne zachowanie?

Czasem jest tak, że pokazuje komunikat na starcie, a po lekkim rozgrzaniu, (1-2 km) zatrzymuję auto, gaszę silnik, sprawdzam - jest ok. Jadę dalej i już się nie błąd pojawia.

Czasem z kolei wyświetla się dopiero kiedy wskazówka temp. stoi pionowo.

Trochę nie mam pomysłu jak sprawdzić czy poziom jest zły czy komputer oszukuje. Martwię się o silnik bo ciepło się robi.

Macie koledzy jakiś pomysł?

Opublikowano
  • Autor
Rany, nie wszyscy na raz! :shock:
Opublikowano

Po odpaleniu zaczyna pompa chodzić i normalne że będzie trochę niższy poziom. Na gorącym nigdy nie Odkręcaj korka bo zapowoetrzysz układ. Jeśli masz układ odpowietrzony porządnie i temp jest ok (ukryte menu a nie z blatu) to wszystko jest ok. Jakie masz temp w korkach i podczas jazdy?

Często czujnik pada od poziomu cieczy

Opublikowano
  • Autor

W ukrytym menu nie sprawdzałem...zapomniałem jak.

Wskaźnik cały czas po rozgrzaniu silnika pokazuje godzinę dwunastą, niezależnie od rodzaju jazdy i temperatury na zewnątrz.

No i możliwe że zapowietrzyłem, bo odkręciłem na ciepłym kilka razy żeby sprawdzić dlaczego alarm krzyczy( jeszcze nie gorącym - takim że nie wywaliło płynu tylko trochę syczało przy odkręcaniu korka )

"Często czujnik pada od poziomu cieczy" Masz na myśli że jak jest zbyt niski poziom to czujnik się psuje?

Dzięki za odpowiedź :)

Opublikowano

Pion ma zbyt duża rozpiętość temp by powiedzieć jaka jest temp. Zrób to w ukrytym menu.

Poziom płynu sprawdza się na zimnym silniku. Jeśli układ jest szczelny, sprawny i dobrze odpowietrzony a wyskakuje błąd to masz do wymiany czujnik.

Nie od niskiego poziomu. On po prostu się psuje.