Skocz do zawartości

E46, 320i - 2004r, wymiana dyferencjału

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Prawdopodobnie mam do wymiany dyferencjał. Z tego względu mam do Was kilka pytań:

- na realoem doczytałem się że pasować do mego auta będzie tylko dyferencjał z każdej 320i oraz 320Ci, na allegro czytam że może być też z 318 - co o tym sądzicie ? od jakich modeli będzie pasować ?

- będzie ciężko trafić na dyfer do kupienia zamontowany w aucie dlatego chcę zapytać jaki powinien być luz między wałem a półosiami? Chodzi mi o poziom obrotu wałem do momentu ruszenia półosi. Ile powinien się obrócić wał bez ruchu półosi ?

Ponoć u mnie ten obrót jest za duży i stąd stuki przy zmienia biegów i puszczaniu sprzęgła.

- jak można zdiagnozować stan dyferencjału (albo przynajmniej zminimalizować ryzyko kupna szrotu)

Dzięki za pomoc i zrozumienie.

Opublikowano
Bez zmian podejdzie tylko od 320i 3.45 mała głowa bądź od 318i 3.38. Dyfer z dużą głowa niepodejdzie bo wał nie pasuje. Dyfer raczej najlepiej na aucie sprawdzić.
Opublikowano
  • Autor

Masz na myśli M52TU 320i ?

Bo w M54 320i jest 3.38........

Opublikowano
Jak masz m54 polifta to tylko duża głowa czyli nie szukaj od 318i od 320i przed liftem myślałem że o przedlifta chodzi :mad2: od 323i 325i 328i 330i podejdzie tylko najlepiej o podobnym przełożeniu i jak kupisz z 330i 3.38 też chyba były to trzeba flansze na połosie przełożyć
Opublikowano
  • Autor
Pojade jeszcze do innego diagnosty. Chyba ciężko bedzie znaleźć dyfer w dobrym stanie dlatego wole być pewny.
Opublikowano

Luz może być minimalny. Gdzieś jest film na YouTube jak ktoś w e46 rusza wałem. Właśnie taki luz miałem.

Po wymianie dyfra luz jest minimalny wal lekko ma luz praktycznie nie ma tego martwego miejsca zanim ruszy się półoś. Pamiętaj że dyfer i skrzynia też ma swoje luzy to wszystko widać dopiero na wale.