Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Panowie mam taki dziwny problem, mianowicie przy diagnozie E85 Z4 z 2004r wyskakuje kilkanaście komunikatów (poniżej przykładowy) i program nie odczytuje błędów. Przy diagnozie E63 czy E87 nie mam takiego problemu. Podrzuci ktoś co może być-brakuje jakichś plików czy jak, może sugestie co gdzie dokopiować itd?

https://zapodaj.net/ebaf610a70359.jpg.html

Opublikowano
Nikt nie ma pomysłu co może być?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

95 = SYS - 0005 Nie znaleziono SG Opis pliku:

czyli nie dokonana została identyfikacja sterowników , jak z e60 i e87 działa to można wykluczyć interfejs

e85 to pewnie K-line na pinie 7 i 8 , ponieważ e60 i e87 ma tylko jedną linie K na pinie 7 (do 2007/03) to najprawdopodobniej masz

interfejs K-dcan i nie masz połączonych lini 7 i 8 dlatego nic nie znajduje nie zczytuje sterowników z pinu 8 samochodu

na pinie 7 masz silnik i skrzynie ponieważ nie masz tam błędów to nic nie pokazuje a reszta modułów jest na pinie 8 do którego nie ma dostępu

połącz pin 7 i 8 w interfejsie i będzie działać lub zrób sobie przejściówkę ponieważ jak połączysz trwale to znowu nie będziesz miał

diagnostyki z modelami po 2008 co mają CIC i ethernet w OBD

przejsciówka OBD2 na OBD2 piny

pin 1 IGN zapłon (+12V) KL15

pin 4 i 5 GDN masa

pin 7 Linie diagnostyczna K i tutaj w którejś wtyczce żeńskiej lub męskiej trzeba zlutować razem z 8

pin 8 Linie diagnostyczna K (tylko modele od 2000 roku e38, e39, e46,e52,e53, e83 , e85)

pin 16 +12V zasilanie napięcie akumulatora

(w interfejsie K-dcan są jescze dwa piny )

pin 6 HIGH speed CAN szybki CAN

pin 14 LOW speed CAN wolny can

ale w przejściówce nie ma potrzeby ich umieszczać ponieważ tylko wtedy jak ktoś zrobi sobie przełącznik odłączający pin 7 z pinem 8

kabla może być nawet 2m można użyc takiego 8 żyłowego UTP LAN kabel kosztuje na allego 5 zł 2m obcinamy końcówki rj45 i lutujemy do

kupionych wtyczek OBD2 (lub można też do OBD1 20 pin do modeli przed 2000 rokiem)

Opublikowano
Z góry dzięki za wyczerpująca odpowiedz. Na ten czas zrobię mostkowanie między pinami 7 i 8 jakimś cienkim drucikiem i zobaczymy czy pomorze. Pozdrawiam.
Opublikowano

Dziś rozebrałem wtyczkę OBD II i okazało się, iż pin 7 i 8 są ze sobą zlutowane. Może jakieś inne sugestie co może być, że Inpa sie nie łączy? Próbowałem w Z4 E85 połączyć się wybierając inne modele ale też nie daje rady. Poniżej jeszcze dwa zdjęcia komunikatów po podłączeniu do Z4. POMOCY......

5e57a678963c6.jpg.html

https://zapodaj.net/5e57a678963c6.jpg.html

fd07a93ccb827.jpg.html

https://zapodaj.net/fd07a93ccb827.jpg.html

Opublikowano
Panowie podpowie ktoś coś? Musze się z tym jakoś połączyć :8)
Opublikowano
Podjedz do mnie ja mam ICOM to napewno się połączę i pomoge ci skonfigurować to co masz i sprawdzimy ten twój interfejs

Jesteś z Ostrowca Święt. patrzę po rejestracji w danych masz do mnie 60KM

Postaram się jakoś zorganizować i podjechać, odezwę się i z góry dzięki.