Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Na rozgrzanym silniku, przy delikatnym puszczaniu sprzęgła z małym gazem lub przy powolnej jeździe z lekko ślizgającym się sprzęgłem (np. przy manewrowaniu na parkingu) z okolic przepustnicy słychać dziwne dźwieki - coś jakby "chrobotanie". Na początku myślałem, że jest to uszkodzony docisk sprzęgła, później zweryfikowałem, że dźwięki dochodzą one na pewno spod maski, więc sprzęgło odpada. Na zimnym silniku ten efekt raczej nie występuje. E36 mam od około roku i nie zauważyłem, żeby tak było od początku. Co to może być, czy w Waszych autkach też są takie "efekty dźwiękowe" i jest to normalny stan żeczy (tzn. automatyczna regulacja "czegoś tam"), czy oznacza to jakieś uszkodzenie ?

Opublikowano

Cześć

Na jakiej podstawie twierdzisz, że wydobywa się to z okolic przepustnicy- pisałeś że spod maski.....a to może być zewsząd przecież....

Jesteś pewein że z okolic przepustnicy?

pozdrawiam

Opublikowano
Na 100% procent nie jestem pewien, ale raczej dźwięki dochodzą z okolic przepustnicy. Skąd wiem - kumpel siedzaił za kółkiem i powoli ruszał a ja słuchałem idąc za autem z głową pod maską (otwartą oczywiście :) )
Opublikowano

Uważaj, bo w takiej sytuacji łatwo stracić głowę.

Praktycznie cały silnik jest w okolicy przepustnicy, więc może być wiele powodów takich odgłosów. Może jakiś poluzowany element wpadać w rezonans. Przypomnij sobie co było ostatnio przy aucie robione, może coś jest niedokręcone albo się poluzowało, może gdzieś zawadziłeś o krawężnik itp. Objaw jest nietypowy i trudno coś stwierdzić na odległość.

Opublikowano

Cześć

również radzę się dobrze przyjżeć ponieważ może to być nawet dźwięk odbity! któy słyszysz w okolicy przepustnicy....

pozdrawiam