Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś z Was montował w 6 fotelik dziecięcy w rozmiarze "od 0-13kg" czy jakikolwiek inny używany od chwili narodzin ?

Jest wtedy obowiązek, żeby dziecko jechało tyłem do kierunku jazdy.

Ja już kupiłem fotelik Maxi Cosi Cabrio Fix z bazą pod ISOFIX, ale niestety po montażu okazało się, że na przednim fotelu zmieści się co najwyżej dziecko, a ja i moja żona mamy prawie 190cm wzrostu...

Może ktoś przerabiał temat i wie o foteliku, dzięki któremu auto zostałoby jeszcze choć częściowo funkcjonalne ?

Pozdrawiam i jeszcze raz proszę o pilną pomoc !

///M3T: 545KM 671Nm

Moje zabawki ;)

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=26716

Opublikowano

niestety w tym modelu jest mało miejsca z tyłu.

Możńa zamontować foteli na tylnej kanapie ale robi się mało miejsca z przodu.

nie ma na toidealnego rozwiązania

Opublikowano

Znalazłem rozwiązanie - może komuś się przyda :)

Pierwszy fotelik (montowany tyłem Maxi Cosi Cabrio Fix) można zamontować bezpośrednio w pasy (jest taka opcja) Bez Adaptera, z ominięciem ISOFIX, który de facto ułatwia życie, można spokojnie cofnąć fotel i dwie osoby pod 190cm wzrostu wchodzą bez problemu.

Moje zabawki ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Isofix (podstawa fotelika) zajmuje bardzo dużo miejsca. Np. w 3 nie zmieści się. Alternatywnym rozwiązaniem (dla osób często wypinających fotelik) jest jest Roemer britax, np. model KING II ATS. Mocowanie jest szybkie i bardzo stabilne.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kiedyś mieliśmy fotelik z bazą ale bez isofix i nie zajmował dużo miejsca. Klasa 0+

With mobilephone sent.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Spoko, tylko że on jest od 9-18kg, a problem dotyczy tylko pierwszego fotelika 0-8kg, który nie dość że tyłem do kierunku jazdy, to jeszcze w pozycji półsiedzącej. Typowe foteliki wchodzą lekko :)
Rozumiem, że potrzebujesz fotelika "0", podpowiadam że podstawa do isofixa jest duża. Poza tym podejrzewam, że 2 lata nie pojeździsz e63. Pakowanie i wyjmowanie dziecka, upinanie fotelika po kilku tygodniach mocno was wkurzy, a po kilku miesiącach będziecie maksymalnie wkur...i. Poza tym dziecko w foteliku "0" powinno leżeć, a nie być w pozycji półsiedzącej - kręgosłup dziecka nie powinien być obciążony.
Opublikowano

Wszystko to wiem.

Zerknij na początek tematu. Napisałem tam że mam baze isofix - Maxi Cosi Family Fix i nosidełko-gondole Maxi Cosi Cabrio Fix. Nie mogłem tego upchnąć razem do auta, ale problem się rozwiązał, bo wchodzi bez bazy (ma opcje zapięcia w pasy) i tam dziecko leży. Co do auta, to kupie pewnie jakieś badziewie do latania po mieście, typu renault thalia..., bo 6 chce polatać jeszcze...

Moje zabawki ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
I tak trzymaj. Odnośnie auta 3 drzwiowego to ja starszego dziecka w normalny fotelik nie mogłem upchnąć z tyłu - zawsze się wkur...em, a był to zwykły fotelik (16 lat wstecz) nie jak obecne które dociągają pasy.
  • 5 miesięcy temu...