Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

~ Witam.

Interesuje mnie filtr stożkowy w mojej E36 teraz. Zanim jednak dostanę wypłatę z powodu wolnego czasu robię sobie szablon takiej obudowy. Ale.. nie wiem jaki materiał, nie ukrywam, że chciałbym to sobie zrobić sam.

- nierdzewka ?

- aluminium ?

- cienka impregnowana płyta MDF ?

- zwykła blacha.. ?

Za wiele na ten temat w necie nie ma, tyle co było to chyba już wylukałem. Ze spraw technicznych - mało wiem, zaproponowałem co znalazłem - oparte podobno na doświadczeniach, ale które ?

Zwolennicy płyty MDF (kilka dobrych opinii w sprawie aluminium z termoizolacją) - http://www.klubtt.pl/showthread.php?5459-Jak-zrobi%C4%87-szczeln%C4%85-os%C5%82on%C4%99-filtra-sto%C5%BCkowego

Pozdrawiam,

KM.

Opublikowano

@@UP. Dzięki za rady i linki, z prentkim pewnie coś tam porobię :P

Ale na przykład taka.. blacha aluminiowa, znalazła kontrowersje ze względu na przewodność cieplną.. tak, nie, tak.. nie. W końcu forumowicze doszli do porozumienia (zwolennicy i hejterzy) -> jeśli będzie to blacha odpowiednio wąska to może być. Ale to pojęcie zbieżne.. o jakich grubościach przy aluminium można mówić, że jest mała ? 0.5 ? 1mm ? 2mm ? Na aleegro tych grubości jest dużo do wyboru :D