Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

wymieniłem maglownicę w aucie f10. Stara uszkodzona wraz ze sterownikiem.

Zrobiłem kodowanie esys (czyli Read Vehicle Order,Activate FA, Read VCM, wybieram EPS, nie było w nim CAFD wiec Detect CAFD for SWE, później Code)

Kodowanie przeszło bez błędów.

Maglownica działa.

Niestety w ISTA-P wyrzuca mi ten sterownik nadal jako Replace, czyli rozpoznaje go jako wymieniony, nie mogę go tam kodować.

Co pominąłem przy kodowaniu?

Aha użyłem esys 3.27.1 + launcher premium + najnowsze spdzdata

pozdrawiam.

jak suka nie da to pies nie weźmie
  • Członkowie klubu
Opublikowano

ISTAP zanim zaproponuje plan działania przeprowadza tzw. kontrolę komponentu.

Jeśli zainstalowałeś niekompatybilny EPS z Twoim autem, to pojawi się żądanie wymiany na właściwy element, którego numer ETK będzie zapisany w 'Order list'.

E-sys zrobił kodowanie EPS bo przy podstawowym kodowaniu nie wykonuje kontroli komponentu.

Literka "R" w module nie oznacza, że sterownik został wymieniony, tylko że jest niewłaściwy dla danego auta i wymagana jest wymiana na właściwy(zgodny) element.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź,

Sądziłem, że zamontowany EPS jest modelowo z takiego samego auta.

Czy można go dokodować w tej sytuacji?

Pozdrawiam.

• Członkowie klubu
Opublikowano

Montowane były różne elektryczne przekładnie kierownicze na przestrzeni produkcji F10.

Podział był także ze względu na wersję silnikową i typ napędu RWD, xDrive.

Jeśli zakodowałeś EPS plikiem CAF zgodnym z i-level auta i pomyślnie wykonałeś tzw. 'start-up electric power steering' przez ISTA/D, auto jeździ prosto i nie zapisują się błędy, to wykonałeś już wszystko co można było zrobić w tym przypadku... poza wymianą EPS na właściwą wersję :wink:

Opublikowano

CAFD wybrałem ostatni z listy I-levela.

Tak zupełnie teoretycznie zapytam czy nie można w takiej sytuacji zaktualizować Order list?

Aha auto jeździ prosto:)