Skocz do zawartości

[E61] hydrauliczna klapa A2B3 Fehler am Drehwinkelgeber

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Zostalem szczesliwym wlascicielem e61 LCI. Samochód wyposażony jest w hydralikę tylnej klapy, ale niestety układ ten wogóle nie dziala brak jakiejkolwiek reakcji na otwieranie i zamykanie :(

Podłączylem pompkę na krotko i dziala. Sprawdzem prądy na przycisku w klapie ma zasilanie (aby wykluczyć zlamane kable) i przejscie na kablach. W inpie wystepuje bląd:

E R R O R M E M O R Y

---------------------------------------

Date: 27.04.2016 17:30:54

ECU: HKL_65_2

JobStatus: OKAY

Variant: HKL_65_2

-------------------------------------------------------------

RESULT: 1 error in error memory !

-------------------------------------------------------------

A2B3 Fehler am Drehwinkelgeber

Error counter: 1

Mileage 245432 km

Aussentemperatur 50.00 Grad C

Signal oder Wert unterhalb Schwelle

Testbedingungen erfuellt

Fehler momentan vorhanden und bereits gespeichert

Fehler wuerde kein Aufleuchten einer Warnlampe verursachen

Error code: A2 B3 62 01 77 D7 B4

=============================================================

Czy ktoś spotkał sie juz z tym problemem gdzie szukać przyczyny nie dzialającego układu ???

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Opublikowano
Kolego a moglbyś podpowiedzieć w moim aucie rozumiem ze ten czujnik znajduje sie pod dachem tam gdzie zaczepiony jest silownik, a czy uda mi sie dojsc do niego przez otwor glosnika czy jakies elementy maga byc rowniez pod kolem zapasowym.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wszystko Ci przeciez wkleilem lacznie z opisem wtyczek i umiejscowieniem czesci. Czy dojdziesz przez glosnik to nie wiem bo sam nie mam automatycznej klapy.

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• 1 rok później...
Opublikowano
Witam czy moglby mi ktos podac nazwe tego czujnika co jest pod dachem lub jakis numer po którym beded mogl go znajsc . mialem zalany bagaznik po wymianie modlu hkl bagaznik otwiera sie bardzo powoli i nie na maksymalna wysokosc w komputerze kiedys dala sie ustawic wysokosc podnoszenia, poszczegolne wysokosci byly na zielono a teraz jest na bialo i nie da sie zatwierdzic wyboru zadanej wysokosci dodam jeszce ze nawet przycisk w tynej klapie do zamykania podswietlany byl na czerwono i ta lampka tez sie spalila juz wymienilem i swieci . Nie można polaczyc się z modułem hkl programem kts ( nie mam dostępu do innego ) czytając ten stary post myślę że może to być winna tego czujnika . Jeśli takowy jest bo w necie żadnych info o tym nie mogę znajsc moze te zdjecia by mi pomogly jednak sa juz nie dostepne proszę o pomoc.