Skocz do zawartości

BMW X5 E70 4.8 V8 trzy bledy - czujnik, paliwo i kat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanowne grono. mam dwa bledy wyskakujace - jeden sie pojawil dopiero dzisiaj a drugi niestety regularnie sie pojawia - podejrzewam ze zwiazane to jest z jazda na gazie - dotyczy bledu Korelacji czujnika poziomu paliwa - pytanie czy sie uszkodzil i dlatego wyrzuca blad czy przez to ze jezdze na gazie i nie zgadzaja mu sie jakies obliczenia? numer bledu w INPie - 0x2A22 - ewentualnie jezeli to wina czujnika gdzie go szukac.

Drugi blad to jak pisalem pojawil si epierwszy raz - blad 0x2EE1 - wychodzi z mojego tlumaczenia z niemieckiego :-) ze to cos z czujnikiem temperatury plynu chlodzacego - jezeli dobrze rozszyfrowalem. Czy jak raz to wina czujnika czy chwilowego bledu czy ewentualnie wymieniac czujnik i najwazniejsze gdzie go szukac?

ostatnie pytanie dotyczy tematu katalizatora tzn sprawa wyglada nastepujaco - wyrzucalo blad katalizatora bank2 wiec wymieniono mi katalizator a dokaldnie wklad i po zamontowaniu pare dni bylo ok i nagle nadszedl dzien gdzie wyrzucilo blad bank1 a po czasie bank2 a czasami obu wiec pojechalem do warsztatu gdzi emi robiono tego kata i panowie stwierdzili ze kat jest ok ze to wina sondy albo tego ze trzeba wymienic drugiego kata tez i zeby wyeliminowac sonde to wlozono pod sonde jakas tulejke (szpec z warsztatu) i nie wyrzuca juz bledu bank2 tylko co jakis czas wyrzuca teraz bank1 - czy to jednak efekt uszkodzonych sond czy raczej upatrywac problemu z katalizatorem? tym robionym czy jednak tym drugim? wiem ze auto jezdzi na gazie ale to nie kwestia gazu juz sprawdzone - analiza spalin po wymianie lewy a prawy idealna i na benie i na gazie wiec juz mi pomyslow brak - jedni mowia wymeniac kata, inni sondy a inni zostawic.

wielkie dzieki z gory za info.

fotka z bledu ponizej:

http://images75.fotosik.pl/545/957285f157346509med.jpg

Opublikowano

Kolego. pierwszy błąd to , jak to mówią zlej. Przyczyna powstawania błędu jest banalnie prosta. Jeździsz na gazie, kilometry przybywają a paliwo stoi w zbiorniku. Komputer widzi to jako usterkę czujnika. Od tego check nie wyskakuje.

Dwa następne błędy to powiem tak. Może trochę pośpieszyłeś się z katami. Trzeba było wyłączyć gaz i niestety pojeździć trochę na benzynie. Wtedy trzeba było zobaczyć czy pojawią się te błędy. Już to wyczaiłem u siebie, że niestety ale gaz płata czasami figle. Gaz gazowi nie równy, zresztą benzyna też. Waliło mi właśnie błędy sonda 1, 2, skład mieszanki. Wymieniłem sondy wszystkie 4, ale nie kupowałem w serwisie tylko DENSO na Aliexpress, Cena zrobiła swoje. Zresztą za 4 zapłaciłem jak za 1 w serwisie. Wymieniłem, ale oryginały zostawiłem bo może to nie to. Jakiś czas ok. Potem waliło skład mieszanki. Mówię, kurcze nowy przepływomierz a wali błędy. Podmieniłem z drugim samochodem. Znowu błąd lambda i skład. Mówię nie, robię tę trasę na benzynie, trudno zaboli, ale nie aż tak. Przejechałem check się nie zapalił, żadnych błędów z mieszanki i wiadomo z czujnika poziomu paliwa. No cóż, kontrola gazu u gazownika. Krótka pogadanka i wyjawił, że tak właśnie czasami będzie z gazem. Wystarczy, że coś nie tak na gazie i będzie waliło błędy. Powiedział, że można się pobawić w ponowne nastawy na gazie. Więc zakupiłem kabel do staga. Ściągnąłem program z ich strony i polukałem, że rozjechały mi się mapy. Teraz jak się zrobi cieplej to wykasuję wszystko i zrobię od nowa autoadaptację i jeszcze raz połapię mapy benzyna/gaz.

Opublikowano

Dzieki za info ale u mnie właśnie błąd pojawiał się już kata bank2 na beznyznie wiec stad decyzja o wymianie kata tzn moze trzeba bylo wymienic sonde :-) wiec teraz zaczynam myslec co dalej.

A wracajac do stwierdzenia ze gaz gazowi nie rowny to wiem tylko czy mzoe byc tak samo z bena? ktos mi tez mowil ze jak zaleje 98 to sie nie bedzie zapalac blad kata - ze taki przypadek juz mieli i klient lal potem 98 i bylo ok.

ja bym moze tez juz to olal bo jak pisalem analiza spalin jest idealna i na benie i na gazie ale jakos chce jeszcze pomeczyc temat - lubie jak wszystko gra :-) -