Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Kupiłem 116i na sportowym dostosowaniu podwozia i jest strasznie twardy. Dlatego postanowiłem zmienić sprężyny na jak najbardziej miekkie. Szukam ale każdy ma do sprzedania z innym oznaczeniem (cyfrowo-literowym) np: A1,C3,K7,C2,F5 itp. Ja mam u siebie oznaczenie B2 i jest twarde na maxa. Na logikę już sam doszedłem że może to być konfiguracja wysokość/twardość z tym że nie wiadomo w jakiej kolejności to leci,np od A w dół zaczynają się bardziej twarde czy odwrotnie,to samo tyczy się wysokości. ale to są już moje domysły wię prosze o pomoc jak ktoś wie o co tu chodzi w tym bałaganie. Z góry dzięki za info. Rafał
Opublikowano
Spotkałem się z taką teorią ale może jestem w błędzie więc może niech ktoś mnie poprawi. Otóż sportowe zawieszenie jest w komplecie czyli że posiadasz też sportowe amortyzatory i wymiana samych sprężyn na bardziej miękkie i tym samym o dłuższym skoku skończy się dla amortyzatora szybką śmiercią i niedługo będziesz musiał wymienić amortyzatory. Na Twoim miejscu kupiłbym używane kolumny a te co masz mógłbyś też sprzedać. Generalnie szału nie oczekuj bo u mnie chyba nie ma sportowego zawieszenia a i tak jeździ się jak na taborecie.
Opublikowano
Dzięki kolego za info.Wiem o tym że wymienia się cały komplet sprężyna plus amortyzator i nawet szukam całego kompletu z tym że własnie nie wiem które kupić,jest multum oznaczeń a ja potrzebuję jak najbardziej komfortowe bo mam tragiczny dojazd do domu. Ciekawe jakie ty masz u siebie oznaczenie,może też masz to samo co ja. Jak kupowałem przejechałem się po idealnym asfalcie i w życiu bym nie powiedział że takie małe autko z najmniejszym silniczkiem może mieć takie zawieszenie,w sumie jeździło po Szwajcarii a tam to sama przyjemność z jazdy po górach i zakrętach. u nas jest tragedia :? . Mało tego to jeszcze mam opony Run Flat które są jak kamień twarde co jeszcze bardziej utwardza auto.Na normalnej zimówce jest trochę lepiej ale szału nie ma,dalej twardy. Mam jeszcze e60 na normalnym zawieszeniu koła 19 cali opony 265/35 czyli placki i jest super komfortowy,nie ma porównania nawet na dziurach,wiem że E60 to inna klasa auta ale nie wierze że wszystkie "jedynki są twarde,na darmo tyle tych oznaczeń nie stosowali. Jak masz możliwość to zobacz u siebie oznaczenie sprężyn,najlepiej widać jak zajrzysz od tyłu pod spód auta,widać białą literę i cyfrę na czarnej sprężynie,przed ostatni zwój od dołu. Albo z przodu pomiędzy kołem a nadkolem widać idealnie białą naklejkę z kodem kreskowym na której jest symbol.Np: B2 lub C1 itp.
Opublikowano
Dodam jeszcze że rozkodowałem VIN i dopiero po tym doszedłem że mam sportowe dostosowanie podwozia.Ogólnie super wymysł niemieckich inżynierów, ale na ich drogi,bo auto stoi normalnie ani za wysoko ani za nisko,opony 205/55/16 czyli normalne a trzyma się na zakrętach jak przyklejony,śmiało można na torze śmigać.Miałem kiedyś Skyline R33 na gwincie i podobnie się trzymał na torze,więc pochwała dla Niemców.
Opublikowano
Ok ale jutro dam znać bo dopiero teraz odczytałem posta, sam w sumie jestem ciekaw bo też VIN rozkodowałem ale wzmianki nie ma o sporcie :) Co do przyczepności wg moich obserwacji, a hatchbacków miałem sporo różnych marek, to w tym BMW można uzyskać takie przeciążenia jak w sportowym aucie. Odchodząc od tematu brakuje mi w nowszych generacjach BMW hydraulicznego wspomagania. Wiem że elektryczne jest niby mniej problematyczne ale jednak hydrauliczne jest o niebo lepiej wyczuwalne i jeszcze lepiej by się prowadziło.
Opublikowano
Więc tak, u siebie mam D2. Nie wiem jak twarde jest u Ciebie, ale u mnie komfort na nierownościach jest jak na wozie drabiniastym. I teraz zagadka czy te symbole w ogóle coś oznaczają, i jak ma się do tego K7 lub F5 o którym wspomniałeś bo idąc tym tropem że komfort wzrasta im dalsza litera to zawieszenie K7 musiałoby być zrobione z budyniu. Odpowiedzi najlepiej szukać na jakimś spocie i najlepiej sprawdzić jakie ktoś ma oznaczenie i się po prostu przejechać. Swoją drogą pomimo że zawieszenie twarde ale jest bardzo solidne, ostatnio byłem na przeglądzie i sprawność amorów wyszła 78%. Auto ma nastukane 200 tys. km w tym 40 w PL.
Opublikowano
Witam. W takim razie jak u ciebie jest D2 i też jest twardy to może wszystkie 2 są twarde. Dziwne że w VIN nic nie masz o sportowym,u mnie jest na bank. Wydaje mi się że cyfrowe oznaczenie to zamiennik oznaczenia kolorami które jest częściej stosowane w autach,np w E60 mam oznaczenia kolorami i w ten sposób dobierane są sprężyny do wagi auta,ostatnio jedna mi pękła szukałem używanej oryginalnej o takim samych kolorze i nie znalazłem. Wszyscy mają inne oznaczenia,nawet z tym samym silnikiem są różne kolory,paranoja.Kupiłem w końcu dwie nowe i teraz stoi 3 cm wyżej,masakra.Już nie mam siły do tych zawieszeń :? . Jak bym miał normalne drogi w swojej okolicy to nawet bym nie tykał sportowego,bo to sama frajda z jazdy i zero luzów,ale co poradzić,jest jak jest, prościej i taniej zmienić zawiechę niż adres zamieszkania hehe :D
Opublikowano
Zastanów się, czy naprawdę chcesz zmieniać to zawieszenie.. Ja w poprzedniej 118d miałem sportową zawiechę i teraz jak szukałem następcy to mocno na to uważałem, bo miałem okazje jeździć dwoma typami zawieszenia 118d na tych samych drogach/łukach/zakrętach i to jest naprawdę spora różnica. Seryjne zawieszenie najzwyczajniej w świecie nie dawało rady, sportowe trzymało CAŁY czas. Zastanów się, czy nie przebolejesz tego dojazdu do domu, może wystarczy jechać wolniej ;)
  • 1 rok później...
Opublikowano

Odświeżę trochę przeszukałem cały internet :lol: :lol: grupa na facebook-u nigdzie żadnej odpowiedzi a wszędzie pełno oznaczeń różnych ja u siebie mam D1 i jest bardzo nisko ale na sam komfort nie narzekam czy sprężyny mogą się zdeptać ??? Chciałbym ją podnieść wsunie to jej tył żeby móc kupić felgi z innym ET lub dystansy i nie obcierało o błotnik tylko te oznaczenia sprężyn ...

http://i68.tinypic.com/119tt9e.jpg