Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich!

Mam następujący problem. Kiedy jadę zaczynają mi mrugać kontrolki (DSC, ręczny ABS),do tego mrugają światła (takie delikatne strobo), radio przerywa a wyświetlacz wariuje (radyjko z małą navi + zmieniarka). Wydaje mi się że jak puszcze z obrotów to wszystko ustaje, a jak znów wcisnę to wszystko od początku. Mechanik sprawdził ładowanie i okazuje się że systematycznie spada. Im więcej odbiorników prądu włączonych tym niżej leci. Na wolnym biegu zeszliśmy z 14 do poniżej 12. Podejrzewamy że podczas jazdy spada jeszcze niżej i zaczyna się to disco o którym wspominałem. Przymierzyliśmy się do wymiany regulatora, ale dla pewności alternator pojechał na sprawdzenie u elektryka i okazało się że jest dobry. Regulator też. Elektryk jak się dowiedział, że to E46 to stwierdził, że jak się znów zacznie tak dziać to lepiej je podpalić i do rowu ( burak jeden!)

Ktokolwiek ma jakiś pomysł to piszcie. Z góry dzięki z przeczytanie tego przydługawego wywodu :)

Edytowane przez HerrW
Opublikowano
Sprawdziłeś wszystkie połączenia elektryczne? Dobierz się do aku i oceń stan klem, plusa pod maską oraz wszystkich mas.
Opublikowano
tak jak kolega wyżej pisał, sprawdź wszystkie kable. Bardzo podobną akcje miałem kiedyś w omedze mv6... u mnie trzeba było przeczyścić wszystkie kable na linii rozrusznik, alternator, akumulator. Zarówno masy jak i plusy. U mnie wtedy jak ręką odjął.
Opublikowano
Na pewno posprawdzam co się da. Jak uda się naprawić to napiszę co i jak żeby potomni nie musieli się głowić.
Opublikowano

Klemy i połączenia przeczyszczone, kable sprawdzone, wszystko elegancko dokręcone i wygląda na to że jak ręką odjął. Przejechałem 30 km i nic z deski na mnie nie mruga. Podjadę jeszcze w tygodniu na warsztat sprawdzić ładowanie ale mam nadzieje że będzie O.K

Dzięki za zainteresowanie i pomoc!

Opublikowano
jak disco nie ma, a kontrolka od ładowania się nie żarzy (sprawdź w nocy) to na pewno jest ok :) najważniejsze, że nic kosztownego :)
  • 3 lata później...
Opublikowano

Cześć!

Mam problem z radiem w moim e46. Sprawa wygląda następująco. Włączam radio/muzyke ustawiam głośność i przy wyższych obrotach 2,5+ radio zaczyna przerywać. Pytanko czy ktoś tak miał? Im wyższy bieg tym ciszej musze ustawiać radio bo bardziej przerywa. Np jadąc na trasie 100-120 radio jest na tyle cicho ze jak uchyle okno to prawie nic nie słychać :/. Film obrazujący przypadek poniżej.

https://www.youtube.com/watch?v=oh7poIFh5zY

Radio jest fabryczne, nie wiem czy to może być wina alternatora lub szczotek? Lampy przy wyższych obrotach nie świecą jaśniej więc myśle ze napięcie jest stałe.

Myślałem nad wymianą radia bo może jest za słabe i nie daje rady, ale z drugiej strony jak stoje na wyłączonym lub włączonym silniku to moge słuchać głośniej i jest normalnie :mad2:

Dzięki za poświęcony czas na przeczytanie posta z góry :)!

Bmw e46 2000r przed lift

Opublikowano

Poczyściłem wszystko co tylko znalazłem pod maską:

komora.jpg

filtr+pow.jpg

Mam jedynie problem ze śrubką pod tym:

cos.jpg

Oto ona:

srubka.jpg

Radio nadal przerywa :(. Czy coś pominąłem? Starałem się przeczyścić wszystko co się dało, klemy oraz aku lśnią, każda wtyczka wypsikana i wydmuchana wd40. Może czegoś nie zauważyłem co powinno być jeszcze wyczyszczone?