Skocz do zawartości

Coś nie tak z klimą!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Opowiem Wam historie mojego problemu. Otoz jade sobie dzisiaj na trasie, od czasu do czasu miałem włączoną klime. Znowu włączyłem zeby schlodzic troszku powietrze i wyłączyłem. I znowu włączyłem wraz z zamkniętym obiegiem powietrza i znowu wyłączyłem to i to. Jade dalej i wrył się przedemnie jelcz który sobie kopcił jak lokomotywa wiec włączyłem zamkniety obieg powietrza a tu dym :!: Taki biały, czy miał zapach tego nie jestem w stanie sprecyzować bo smierdziało spalinami. Co mnie nie pokoi to to ze mam filtr, który zapewne by rozproszył ten dym i bym dostał dawke "niewidzialnego" powietrza. Teraz moje pytanie: skad moze brac się ten dym?

-Czy jest to jakis wyciek w klimie i to ten gaz?

- Czy poprostu Jelcz mnie zadymił?

Z góry dziękuje za pomoc, a na dole dołanczam jedną fotke z tej trasy :mrgreen:

http://img73.imageshack.us/img73/4020/wycieczka0506pk.jpg

Opublikowano

Wydaje mi sie ze Jelcz Cie zadymil. Tak w gruncie rzeczy to nie wiem czy w klimie jest w ogole co sie dymic (w srodku auta)

Jezeli chodzi o filtr to teoretycznie jest tylko pytanie czy ty go kiedykolwiek widziales i czy kiedykolwiek go wymieniales.

Opublikowano
  • Autor
Oczywiście! Filtr jest wsadzony był 2 tygodnie temu w serwisie oczywiście oglądałem cały proces.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Uspokój się, tak ma być i jest ok. To nie dym, tylko zresublimowana para wodna (maluteńkie kryształy lodu). Najpierw jest filtr, a potem parownik klimatyzacji. Szczególnie często się tak dzieje, jeżeli w bardzo gorący dzień włączasz i wyłączasz klimę. Ogólnie nie trzeba tego robić, wystarczy ustawić pokrętła temperatury na odpowiednią i układ sam będzie regulował. Możesz zapomnieć o bawieniu się klimą. Obie wewnętrzny przy smrodach na drodze jest pożyteczny - też używam.
Kai
Opublikowano
  • Autor
Ufff... wielkie dzięki za odpowiedź!