Skocz do zawartości

E36 Compact opadająca szyba pasażera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Wiem, że temat był opisywany na forum ale niestety nic mi nie pomaga.Opada szyba pasażera przy opuszczaniu,jak ją zrobię to z automatu może iść sama do góry i nie wypadnie ale przy opuszczaniu na 1/3 wysokości słychać trzask i wyskakuj lewy trzpień z ramienia i szyba spada.Z rzeczy, które robiłem:

-smarowanie wszystkiego, prowadnic,mechanizmu, uszczelek ; nic nie dało

-wymiana mechanizmu oraz ślizgów ; nic nie dało

-naginanie oraz regulacja mechanizmu ; nic nie dało

Nie wiem już co to może być, dzieje się zawsze w tym samym miejscu i doprowadza mnie to już do szału, masakra.Dodam, że jak założę szybę tak jak ma być tzn. że siedzi w tych obydwu welurowych uszczelkach, które są po bokach drzwi to szyba ma tak jakby wyczuwalny luz, tzn. można ją przesunąć troszkę w lewo lub w prawo, nie wiem czy tak powinno być ale przy podnoszeniu ewidentnie ta strona bliżej zawiasów idzie wolniej bo widać jak szyba się kosi powoli i odstaje od ram.Ma ktoś jakiś pomysł, bo ja już wymiękam ?

Opublikowano

najprawdopodobniej masz już krzywy mechanizm, ale czasem ciężko to ocenić, najpierw wymień ślizg na nowy z ASO (chyba ok. 12zł sztuka bez zniżek), tylko musisz potem mocno wcisnąć to ramię w nowy ślizg

ja męczyłem się z mechanizmem prze dwa wieczory, niby wszystko w miarę proste, niby nowy ślizg, a dalej wypadało mi ramię, dopiero po jakimś czasie zauważyłem, że ramię nie jest całkowicie wsadzone w ślizg, niby zawleczka już trzymała ale było za słabo, palcami nie dałem rady tak mocno wcisną (bo mało miejsca), dopiero kombinerkami ścisnąłem aż mocno kliknęło i działa

Opublikowano
  • Autor
miałeś rację z tymi kombinerkami :D docisnąłem i przesmarowałem raz jeszcze i póki co działa, zobaczymy na jak długo ;)