Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Wiem, że temat był opisywany na forum ale niestety nic mi nie pomaga.Opada szyba pasażera przy opuszczaniu,jak ją zrobię to z automatu może iść sama do góry i nie wypadnie ale przy opuszczaniu na 1/3 wysokości słychać trzask i wyskakuj lewy trzpień z ramienia i szyba spada.Z rzeczy, które robiłem:

-smarowanie wszystkiego, prowadnic,mechanizmu, uszczelek ; nic nie dało

-wymiana mechanizmu oraz ślizgów ; nic nie dało

-naginanie oraz regulacja mechanizmu ; nic nie dało

Nie wiem już co to może być, dzieje się zawsze w tym samym miejscu i doprowadza mnie to już do szału, masakra.Dodam, że jak założę szybę tak jak ma być tzn. że siedzi w tych obydwu welurowych uszczelkach, które są po bokach drzwi to szyba ma tak jakby wyczuwalny luz, tzn. można ją przesunąć troszkę w lewo lub w prawo, nie wiem czy tak powinno być ale przy podnoszeniu ewidentnie ta strona bliżej zawiasów idzie wolniej bo widać jak szyba się kosi powoli i odstaje od ram.Ma ktoś jakiś pomysł, bo ja już wymiękam ?

Opublikowano

najprawdopodobniej masz już krzywy mechanizm, ale czasem ciężko to ocenić, najpierw wymień ślizg na nowy z ASO (chyba ok. 12zł sztuka bez zniżek), tylko musisz potem mocno wcisnąć to ramię w nowy ślizg

ja męczyłem się z mechanizmem prze dwa wieczory, niby wszystko w miarę proste, niby nowy ślizg, a dalej wypadało mi ramię, dopiero po jakimś czasie zauważyłem, że ramię nie jest całkowicie wsadzone w ślizg, niby zawleczka już trzymała ale było za słabo, palcami nie dałem rady tak mocno wcisną (bo mało miejsca), dopiero kombinerkami ścisnąłem aż mocno kliknęło i działa