Skocz do zawartości

[E36 323ti] Spadek mocy, mało dynamiczne przyspieszanie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Z racji, że jest to mój pierwszy post na forum, chciałbym się przywitać ze wszystkimi forumowiczami. Szkoda, że w takich okolicznościach, No ale, cóż poradzić :)

Od jakiegoś czasu zauważyłem mały spadek mocy w trakcie przyspieszania w moim Compactcie E36. Mam wrażenie, że po prostu wolniej wkręca się na obroty. Poza tym, żadnych objawów typu falowanie lub przerywanie nie zauważyłem. Czasami być może zakręci dłużej z 2 sekundy, ale tutaj raczej w normie. W ramach testu, czytając tutaj masę różnych wątków, postanowiłem odpiąć przepływomierz. W momencie odpinania, silnik nie miał jakiejś reakcji, typu spadek obrotów czy coś w tym stylu. Po odpięciu, samochód zaczął lepiej przyspieszać w górnym zakresie, ale np. jadąc w ok. 2000 obr/min i próbując gwałtownie przyspieszyć jest lekka zamuła tak jakby reagował na gaz z lagiem. Powyżej 3 reakcja wzorowa. Jest jeszcze jeden objaw a mianowicie po odpięciu przepływki mam wrażenie, że spaliny mają neutralny zapach, na podpiętej wyczuwam troszkę benzyny.

W ramach zobrazowania załączam zdjęcia z INPY pomiar robiony dzisiaj, niestety nie mam możliwości wytestowania w czasie jazdy. Testy z biegu jałowego po uzyskaniu temperatury roboczej (błędów w INPIE brak, nic nie znalazł):

282054016c4a.jpg

bc4fb3687c9e.jpg

63ae24547fac.jpg

56965ffbe32f.jpg

Panowie, liczę na Waszą pomoc jako speców w tej dziedzinie :))

Opublikowano
Nikt nic nie wie? Co np z wartością powietrza dolotowego w bloku analog values 1? Pokazuje od 60-65 stopni. To nie za dużo?