Skocz do zawartości

E70 3.0si - Ustawienie siłownika valetronika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

viewtopic.php?f=84&t=191026

Chodzi o BMW e70 silnik 3.0si n52k z 2007 roku. Wymieniam uszczelkę pod deklem zaworowym i obudową filtra oleju. Musiałem odkręcić siłownik valvetronika, który wystrzelił jak ze sprężyny. Czy teraz wystarczy go normalnie przykręcić na swoje miejsce i on sam zacznie działać czy trzeba go jakoś ustawiać?

Edytowane przez FuXX
Opublikowano
Sam niedawno wymieniałem tą uszczelkę, wkładasz po prostu i dokręcasz. Podobno po podpięciu kostki i tak robi sobie najpierw test ustawień. Zero problemów i zero komplikacji.
Opublikowano
Nie robiłem i nie miałem błędów. Valvetronic ruszył idealnie. Nie było żadnych błędów, zaadoptował się bezproblemu. Wykonywałem prace na odpiętym akumulatorze. A adaptacji silnika nie robiłem wtedy. Jeśli masz program diagnostyczny z możliwością adaptacji poszczególnych elementów to możesz zrobić. Jeśli cały silnik będziesz adaptował a samochód masz z 2007 roku i te okolice to musisz mieć sprzęt adadaptacji skrzyni. Wtedy miały błąd i wchodziły po adaptacji silnika w tryb awaryjny
Opublikowano
Nie trzeba nic robic, jedni twierdza ze po 5 odpaleniach ustawi sie sam a inni ze trzeba adaptacje zrobic, ja wyjmowalem go kilka razy i zadnej roznicy, zrobilem adaptacje istad i dalej to samo, u n52 jest tak ze pierwsze odpalenie i on sam znajdzie sobie krancowe polozenie walka mimosrodowego, adaptacje inpa tego nie zrobisz, zrobisz to dis albo istad
Opublikowano
Dziękuje wszystkim za podpowiedzi. Wszystko samo się ustawiło. Silnik chodzi jak przed demontażem siłownika. Uszczelki wymienione.