Skocz do zawartości

E70 3.0si - Ustawienie siłownika valetronika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

viewtopic.php?f=84&t=191026

Chodzi o BMW e70 silnik 3.0si n52k z 2007 roku. Wymieniam uszczelkę pod deklem zaworowym i obudową filtra oleju. Musiałem odkręcić siłownik valvetronika, który wystrzelił jak ze sprężyny. Czy teraz wystarczy go normalnie przykręcić na swoje miejsce i on sam zacznie działać czy trzeba go jakoś ustawiać?

Edytowane przez FuXX

Opublikowano
Sam niedawno wymieniałem tą uszczelkę, wkładasz po prostu i dokręcasz. Podobno po podpięciu kostki i tak robi sobie najpierw test ustawień. Zero problemów i zero komplikacji.
Opublikowano
  • Autor
Piszą że trzeba przeprowadzić adaptację. Iste posiadam ale nie wiem jak to zrobić.
Opublikowano
Nie robiłem i nie miałem błędów. Valvetronic ruszył idealnie. Nie było żadnych błędów, zaadoptował się bezproblemu. Wykonywałem prace na odpiętym akumulatorze. A adaptacji silnika nie robiłem wtedy. Jeśli masz program diagnostyczny z możliwością adaptacji poszczególnych elementów to możesz zrobić. Jeśli cały silnik będziesz adaptował a samochód masz z 2007 roku i te okolice to musisz mieć sprzęt adadaptacji skrzyni. Wtedy miały błąd i wchodziły po adaptacji silnika w tryb awaryjny
Opublikowano
Nie trzeba nic robic, jedni twierdza ze po 5 odpaleniach ustawi sie sam a inni ze trzeba adaptacje zrobic, ja wyjmowalem go kilka razy i zadnej roznicy, zrobilem adaptacje istad i dalej to samo, u n52 jest tak ze pierwsze odpalenie i on sam znajdzie sobie krancowe polozenie walka mimosrodowego, adaptacje inpa tego nie zrobisz, zrobisz to dis albo istad
Opublikowano
  • Autor
Dziękuje wszystkim za podpowiedzi. Wszystko samo się ustawiło. Silnik chodzi jak przed demontażem siłownika. Uszczelki wymienione.