Skocz do zawartości

Compact Schemat podłączenia tylnej wycieraczki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam wielką prośbę jeżeli ktoś mógł by wysłać mi lub narysować schemat podłączenia tylnej wycieraczki w bmw e36 compact z 1995r. był bym bardzo wdzięczny mój adres to [email protected]

Z góry dziękuję

Pozdrawiam

Opublikowano

Nie ma tu za bardzo co rysować.

Do tylniej wycieraczki w E36 compact doprowadzone jest jedynie stałe zasilanie (masa i +12V), zasilanie po załączeniu zapłonu oraz impuls z włącznika wycieraczki przy kierownicy. Cały układ czasowy pracy tej wycieraczki zawarty jest w module przy samym podzespole napędu z silniczkiem.

Jeżeli pytasz o ten schemat to podejrzewam, że wogóle nie działa a powodem tego jest jeden z tranzystorów prądowych sterującym pracą samego silniczka. Po prostu nie wytrzymuje dużego prądu jaki przepływa przez niego do silniczka a zdarza się to np podczas zamarznięcia gumki do szyby w zimę lub zacierania się mechanizmu.

Opublikowano

Witam

Dziękuję za szybką odpowiedź

Wycieraczka działa tyle że cały czas, po podłączeniu stałego zasilania od razu zaczyna chodzić nie wiem co jest nie tak czy może to być spowodowane uszkodzeniem wycieraczki czy raczej błąd przy podłączeniu. Wycieraczkę sam zakładałem więc mogłem gdzieś popełnić błąd tyle że nie wiem gdzie dlatego chodzi mi o schemat abym mógł sprawdzić czy jest wszystko ok z instalacją

Pozdrawiam

Opublikowano

W takiej sytuacji muszę sprawdzić, czy nie było innych rozwiązań a Ty być może masz inne rozwiązanie sterowania .

W opcji którą ja Ci przedstawiłem nie ma możliwości błędnego podłączenia i jeżeli wycieraczka pracowałaby cały czas to tranzystor o którym pisałem uległby uszkodzeniu w formie zwarcia. Taka jest bowiem elektronika - albo podzespół przepali się jak bezpiecznik i nic nie działa, albo przepali się tak że tworzy zworę.