Skocz do zawartości

Szarpanie kierownicą podczas hamowania 316i Compact

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam taki problem a mianowicie podczas hamowania szarpie mi kierownica. Tarcze i klocki przód mają przejechane ok. 1500km. Opona nowa. Na stacji diagnostycznej wszystko w jak najlepszym porzadku. Sila hamowania praktycznie idealna, owal tarcz na zimno 0,09 lewa 0,13 prawa. Na mocno rozgrzanych hamulcach lewa - 0,08 prawa - 0,12. Wahacze nowe.

Pedal hamulca ani drgnie.

Czy ktos ma jakikolwiek pomysl gdzie szukac przyczyny? Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Opublikowano

zmierz bicie tarcz, a nie ich owal

jaki tarcze założyłeś i czy prawidłowo je docierałeś??

ponadto jak przebiegał proces wymiany, czy piasta została idealnie oczyszczona?

Opublikowano

Na stacji diagnostycznej są w stanie zmierzyć bicie tarczy czy musze je sciągnąć i dać gdzieś do sprawdzenia?

Zalezy co masz na mysli pisząc czy prawidłowo zostały dotarte. Przejechały ok 150-200 baaardzo delikatnego dotykania hamulca, później coraz mocniej.

Wymiana zgodnie ze sztuka, piasty i tarcze oczyszczone tak jak powinny być.

Po wizycie na stacji i sprawdzeniu owalu tarcz na zimnych i ciepłych hamulcach, bicie jakby trochę się zmniejszyło. Dokładnie przed drugim wjazdem na stacje diagnostyczna mocno hamulce rozgrzałem i od tamtej pory jest to szarpanie mniejsze. Nie ustało całkowicie ale juz nie rzuca kierownica tak mocno.

Tarcza są założone ferodo a klocki delphi.

Opublikowano
raczej krzywe tarcze. albo wadliwe albo zle założone albo sie juz skrzywily. zmierza ci czujnikiem zegarowym na aucie ale nie kazdy warsztat taki ma. jak krzywe do dasz do przetoczenia do tokarza skoro nowe.
szukam
Opublikowano
U mnie na zimowych oponach powyżej 100km/h i podczas hamowania były drgania kierownicy. Na letnich hamuje idealnie prosto i nawet przy 130-140 nie drga kierownica. Sam kół nie wyważałem ale widziałem że letnie mają poprzyczepiane obciążniki do alufelgi.