Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Mam zamontowane fabryczne radio PHILPS 22 SY 421/23L i jak dobrze wiecie gra to bardzo kiepsko ! Czy macie jakiś patent-pomysł , aby polepszyć jakość dźwięku? Nie chodzi mi o żadne dudnienie ,tylko o czystość dźwięku !Wymiana jednostki sterującej raczej nie wchodzi w rachubę ,chciałbym ,aby została w oryginale ! Miałem już zafundować zestaw głośników Hertz ,ale wyczytałem na forum ,że wymiana niewiele pomoże ,że szału nie ma!

Będę wdzięczny za jakiekolwiek podpowiedzi !

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sama zmiana głośników nic nie da (lub da niewiele) . Ja x lat temu w E39 zamontowałem do fabrycznego zestawu wzmacniacz i wtedy zmieniłem średnio i wysokotonowe głośniki . Poprawiło się znacznie. Wzmak był ,z tego co pamiętam, Blaupunkta.

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

Opublikowano

Czy można w jakiś sposób podłączyć wzmacniacz pod kostkę do radia czy trzeba wyprowadzać przewody z radia? Czy jest to do zrobienia "amatorsko-domowym" sposobem ,czy lepiej fachowcom zostawić?

Dzięki !

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Da się - spis sygnałów na kostce znajdziesz w necie. Mnie dokładał kolega , który się tym zajmował niejako zawodowo. Nie widziałem jak robił ale usłyszałem później jak gra :-) - to było ponad 10 lat temu więc nie powiem ci co i jak podłączyć obecnie bo nie pamietam :?

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

Opublikowano

Projekt mam taki, na przód głośniki 165 mm + dystanse mdf !

Teraz ,bardzo proszę , poprawcie mnie jeżeli się mylę z podłączeniem!

Podłączenie do wzmacniacza!

Chodzi mi przede wszystkim o sygnał !

Z kostki radia w bagażniku , pin 1 i 8 oraz pin 2 i 11 do konwertera sygnału RCA (np. http://allegro.pl/konwerter-sygnalu-audio-sygnal-remote-rca-cinch-i5693764544.html),następnie kablem chinch z konwertera do wzmacniacza ,dalej kablami dwużyłowymi ze wzmacniacza do przewodów głośnikowych które wychodziły z kostki radia !

Czy dobrze kombinuję ?

Opublikowano
Czyli mam rozumieć ,że należy ciąć przewody przy kostce radia ,pin 1 i 8 oraz 2 i 11 do wzmacniacza, a następnie wpinać się do uciętych przewodów z sygnałem ze wzmacniacza ? Czy trzeba przerabiać lub wymieniać przewody do głośników w drzwiach?