Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam e46 320d poliftową.

Po regeneracji alternatora gdzie wymieniłem komutator, łozysko oraz szczotki zapala mi się kontrolka ładowania.

viewtopic.php?f=159&t=215281&start=75#p2170958

Dzieje się to po przejechaniu około 10 minut w drodze i przy obrotach między 1900a 2100 obrotów.

Przy niższych oraz wyższych kontrolka się nie zaświeca i łądowanie jest.

Jaka może być tego przyczyna zapalającej się kontrolki podczas jazdy.

Opublikowano

jak sie kontrolka zapala to ładowanie jest ?

wlacz test 9 i obserwuj co sie dzieje

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano

Właśnie nie sprawdzałem bo to podczas jazdy się dzieje a nie mam drugiej osoby by mi gazowała a ja bym z miernikiem w bagażniku siedział test 9 sprawdze nie pomyślałem o tym zobacze co mi będzie pokazywał.

Sprawdzić to podczas jazdy czy na postoju

Opublikowano

najlepiej w warunkach gdy kontrolka sie zapala

wypada ustalic czy zanika ładowanie czy cos kontrolka wariuje

Opublikowano

Jutro sprawdze to i dam znac moze uda mi się filmek nakręcić to będziemy wiedzieć czy znaika ładowanie czy coś z kontrolką jest.

Ale myślę że zanika ładowanie bo pozostawia mi błąd generatora/alternatora

Opublikowano
jesli to blad wynikajacy z zaniku ładowania to nalezy ponownie sprawdzic alternator itp kto to robił niech sprawdza/naprawia

Opublikowano

Hehe sam naprawiałem sobie :)

Szczotki przelutowałem komutator wymieniłem.

Dzisiaj sprawdzałem na teście zegarów nr9 zaniku napięcia nie widizałem.

Ale kontrolka zapala się i zaras gaśnie to może nie zdązy napiecie zejść w dół.

Poobserwuje to i napisze co i jak.

Jak nic nie poradzimy zawioze do specjalistów.

Opublikowano

jakie masz nap ?

prawidlowe na luzie 14.4 ze skokami na 14.5

podczas jazdy 14.5

niezlaeznie od swiatel, radia itp, tak jest idealnie prawidlowo w dieslach bmw

Opublikowano

Tak mam 14.5 14.4 nie raz spadnie na 14.3 ale to przy bawieniu sie gazem bo probowalem wejsc w obroty takie aby zaświeciła się kontrolka.

Ale ciężko z tym jest i będę obserwował to jeżdząc na test nr9

Opublikowano

A więc tak jadąc w niedziele zaświeciła mi się kontrolka i świeciła przez dłuższą pore test zegarów pokazywał brak ładowania.

Alternator zawiozłem w wtorek do zakładu w krakowie Beniks aby go sprawdzili.

Wymienili łozysko przednie bo tylnie wymieniałem poprawili luty i alternator ładuje (generalnie jak go im zawiozłem też ładował lec zopisałem im sytuacje i przelutowali wszystko dla pewności)

Po podłączeniu alternatora ładował przez minute i dalej kontrolka świeci i z miernika wychodiz że nie ma ładowania.

Czy to może być wina np akumulatora bo mam stary i już miałem go 2 lata temu wymieniać bo w zimie odmawiał posłuszeństwa a w lecie daje radę jeszcze ?

Opublikowano

Witam.

Podepnę się pod temat gdyż mam bardzo podobną sytuację. Podczas jazdy zapali sie kontrolka od ładowania dosłownie na chwilę szarpnie autem, wyłączy się tempomat i po chwili wszystko wraca do normy.

Sterownik nie rejestruje w żadnym module błędu. Podczas sprawdzania na teście nr 9 ładowania wydaje się być prawidłowe, ale to może być to iż trwa to bardzo krótko i nie zdążę zauważyć. Sytuacja ma miejsce tylko podczas jazdy i próby gazowania silnikiem na postoju nic nie dają. Kompletnie nie wiem gdzie włożyć paluchy aby posprawdzać co może być przyczyną.

Dodam tylko że mój silnik to kochane :D N42 .

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Problem rozwiązany, okazało się ,że takie efekty daje konający czujnik położenia wału. Cóż wymiana zabolała bo trochę grzebania było .