Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, dziś jechałem swoją bawarą (528, automat) depnąłem gaz do dechy i auto zaczęło się dusić, nie zgasło, ale przy nawet musnieciu gazu od razu zaczyna się dusić i kula się tylko tyle co automat ciągnie ,przy tym jest komunikat motornotprogram. Gdy zgaszę i odpalę za 10 sek, jest wporzo normalnie jedzie ,tylko jak kick downa dam czyli gaz do dechy, to od razu wpada w ten chyba tryb awaryjny i wywala od razu ten komunikat. Jeszcze zauwazyłem, że teraz na jakieś 10 odpaleń z 3 razy albo nie zakręci rozrusznik taki syk słychać, albo kręci, kręci nie odpali, ale od razu jak znow zakręcę , to odpali bez problemu. podłączyłem inpe, i ewidentnie jest błąd taki : 169 mdk output stage control after diagnostic failure , i czasem razem z nim wyskoczy 117 plausibilitaet signal pwg poti potentiometr 1 and 2. co to może być?
Opublikowano
Te dwa błędy dotyczą czujnika położenia pedału gazu oraz "zawór" przepustnicy czyli musisz obadać te dwie rzeczy na początek. Sprawdź czy przepustnica Się nie zacina i pracuje jak należy, tak samo wspomniany pedał gazu skoro świruje przy kick-downie
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
Generalnie, to jakieś 2-3 tygodnie temu wymieniałem gumę od przepustnicy, bo była dziura i przy okazji przeczyściłem ten wlot od przepustnicy,bo był zabrudzony, ale poskładałem wszystko i normalnie chodziło. W każdym bądź razie dobra sugestia, możliwe, że czujnik, albo sama przepustnica świruje. Rozbiorę i sprawdzę co w trawie piszczy, bo skoro auto normalnie odpala i jedzie jeśli się kicka nie wciśnie, to jakaś delikatny mankament mam taką nadzieję.
Opublikowano

Sprawdziłem po raz kolejny przepustnicę, znów wyczyściłem, teraz dokładniej (bez wyciągania) linka jest ok, normalnie się otwiera i zamyka bez zacięć, zrobiłem adaptacje inpą i to samo się dzieje. Przy podłączonej inpie kasuje błędy odpalam jest ok,wrzucam na obroty jest ok ,wciskam kicka i od razu te dwa w/w błędy + check, znów kasuje (znika check) gaszę odpalam, wciskam kicka i notorycznie check równocześnie z wciśnięciem kicka wywala + te dwa błędy. Zastanawiam się co pierwsze wymienić, czy przepustnicę ,czy czujnik kick downa .

UPDATE.

Chyba jednak to będzie przepustnica, bo pojechałem parę km i wrzuca w ten tryb nawet przy normalnej jeździe. kontrolka abs przy tym też świeci

Opublikowano
update, sam sobie odpowiadam, ale może się kiedyś komuś przydać. Dziś dostałem się do komputera silnika , tam są też bezpieczniki 3x 30a i 1x 20a (pod filtrem kabinowym od strony pasażera, trzeba odkręcić biała pokrywę zabezpieczającą na 4 sruby na imbus) odpiąłem od komputera wtyczki wszystkie zeby dostać się do pudełeczka z bezpiecznikami, wyjąłem bezpieczniki wszystkie były ok, poskladalem wszystko , odpalam i o dziwo chodzi normalnie, wciskam kika tez jest ok, jadę gaz do dechy idzie jak dzik (morda mi się cieszy) podjezdzam pod dom patrze check engine i znów to samo, ale już jestem mądrzejszy, coś jest z tymi kablami od kompa, albo od bezpieczników zaśniedziałe wtyki czy cuś. Dziś mi się nie chce, ale jutro rozbiorę znów, wszystko poczyszczę i zobaczymy czy będzie git . będę pisał jutro .
Opublikowano
update. dziś wyciągnąłem przepustnicę ,(z drugiej strony) brudna była,to w moim przypadku bardzo delikatne stwierdzenie, była zasyfiona max, czarna wręcz. W miarę możliwości przeczyściłem i przy okazji krokowca przetarałem z grubsza, bo też wyglądał jak komin. Poskładałem odpaliłem i to samo motornotprogram, skasowałem adaptację łącząc klemy na jakieś 20 minut, odpaliłem i póki co chodzi jak trzeba, wkręca się na obroty, za przeproszeniem pie*rzone gó*no w postaci pomarańczowego silniczka też zgasło. Zobaczymy na jak długo.
Opublikowano
póki co przejechałem z 1000km i jest git :) widocznie przeczyszczenie przepustnicy i adaptacja pomogły. błędy również zniknęły . pozdrawiam