Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam mały problem z webasto.

Dziwna sytuacja z którą spotkałem się pierwszy raz w życiu. Otóż mam zamontowane webasto do dogrzewania silnika 3.0 d. Webasto włącza silnik wentylatora praktycznie zawsze, gdy otworzę centralny zamek, otworze drzwi bądź pokrywę bagażnika. Wentylator dmucha a później się wyłącza. Poczekam chwilę, otworzę znowu drzwi - wentylator znowu pracuje. Co dziwne nie widzę tej aktywności w inpie.

Uruchamiam silnik, webasto próbuje odpalić i wyłącza się, wyskakuje błąd 2 Combusation air fan, short circuit to ground - wentylator nie chodzi by schłodzić webasto. Gaszę silnik, chwilę poczekam i po otwarciu drzwi znowu wentylator webasto załącza się…

Podpowiedzi?

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
można,zdejmujesz środkowy dekielek plastikowy z pieca(jest na zatrzaskach) odłaczasz wszystkie kostki pod nim, odkręcasz ten dekielek czarny na 4 śruby,pod nim jest sterownik,na płytce jest jeszcze mała śrubka torx trzymająca blaszkę dociskającą 2 elementy z płytki sterownika do obudowy pieca,też trzeba ją odkręcić i sterownika już nic nie trzyma można go zdjąć do góry
Opublikowano
2 lata temu naprawiałem swój sterownik, też był uwalony. Ktos na alledrogo się ogłaszał i naprawiał, działa do dziś, także warto próbować :)