Skocz do zawartości

Ciężko pali..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z Betką e30 320i, strasznie długo trzeba ją kręcić żeby zapaliła 3-5 s. zazwyczaj nie wytrzymuję i wciskam gaz wtedy bierze odrazu :? Kiedy była sprowadzona zimą z niemiec to przy -30 C paliła w 1s na dotyk z akumulatora peugeota 106 44Ah 360A!!!

Napisze co było robione od tamtej pory:

Akumulator nowy Bosh 55Ah 420A

Wymiana oleju (nie wiem jaki był) na Mobil 15W40 :duh: odrazu gorzej było z odpałką.

Zdejmowana głowica wymiana uszczelki pod nią, wymiana pękniętej dźwigienki pop. zaworów, założenie nowego paska(oryginal bmw), nowe świece (bosh), regulacja luzu zaworowego na zimnym silniku po 0,25 wszędzie - Chodzi dobrze ale wydaje mi się że raz po raz strzeli w dolot, może przez tą jedną nową dźwigienke!?

No i oczywista wymiana pozostałych płynów.

Dodam że tankuję na jednej stacji zawsze i nie jest to problem paliwa.

A ostatnio wymieniłem przewody gumowe paliwa bo były popękane i zaczęła z nich sikać benzyna. Wymieniłem po swojemu i po tym tak długo zapala. Przy odpalaniu zimnego jak wdepane w pedał gazu to łapie odrazu. Na rozgrzanym silniku zaraz po zgaszeniu, odpala szybko ale jak troche ostygnie (troche) to tak jak na zimnym.

I teraz moje pytanie czym to może być spowodowane i co zrobić żeby paliła jak wcześniej?

Opublikowano

z tego co opisujesz układ według mnie nie trzyma ciśnienia i paliwo cofa się do zbiornika i z tąd za kazdym razem musi chwilę pokrecić zanim nabije ciśnienie,może też być coś z podciśnieniami (źle złożone,lub dziurawe)

najlepiej najpierw zmierzyć ciśnienie paliwa na odpalonym i po zgaszeniu (powinien po zgaszeniu trzymać ciśnienie przez jakiś czas.)

Opublikowano
Mam problem z Betką e30 320i, strasznie długo trzeba ją kręcić żeby zapaliła 3-5 s.?

Zimna czy ciepła :?:

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
  • Autor
Zimna, ale samochód może być ciepły a też nie chce odpalić. Zaraz po zgaszeniu jak się odpali to łapie szybko ale jak trochę czasu minie to spowrotem kicha. O co chodzi z tymi podciśnieniami :?: Może mechaniory jak zakładali to coś źle zrobili. Ale węże od paliwa to ja zmieniałem :duh:
Opublikowano
Wymiana oleju (nie wiem jaki był) na Mobil 15W40 :duh: odrazu gorzej było z odpałką.

To znaczy, że musiał być lepszy niż 15W/40. :?

A ostatnio wymieniłem przewody gumowe paliwa bo były popękane i zaczęła z nich sikać benzyna. Wymieniłem po swojemu i po tym tak długo zapala.

To nie powinno mieć wpływu, jeżeli dobrze wszystko założyłeś.

Ostatnio uzdatniałem do użytku E30 z takim samym defektem (pęknięty wężyk zasilający listwę wtryskiwaczy). Dodam, że samochód stał bez odpalania 8 miesięcy. Po wymianie wężyków (prewencyjnie wszystkich schowanych normalnie pod kolektorem ssącym) i wlaniu paru litrów pachnącej Pb95, zapalił za pierwszym razem.

Filtr paliwa wymieniony :?:

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
  • Autor
Też myśle że może po części ten filtr bo nie wiem ile ma lat może z 5 :!: Ale jak do tej pory chodził, to nagle takie pogorszenie :?: