Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

Czeka mnie wymiana wahacza na przedniej osi w mojej E60

Stąd moje pytanie :) czy ma ktoś może jakiś poradnik dla wymieniajacego te wahacze w garażu ? Da rade w ogóle to zrobić ? Co o tym sądzicie ?

Pozdrawiam

Opublikowano

Dzięki wielkie za zainteresowanie tematem

Myślałem ze ma ktoś jakiś gotowy poradnik choć ja takiego nie znalazłem nigdzie :/

Trochę się będę męczył z tym r dać jakoś rade :)

Opublikowano

Ale zostaje na dłużej i napewno jeszcze pomoże zaoszczędzić jeśli planujesz większość rzeczy robić samemu.

Popatrz na ebay może trafi sie taniej

Opublikowano
Jesli masz gotowe wachacze to raptem masz cztery sruby do odkręcenia nic pozatym,a kesli wymieniasz tulejki same to to samo tyllo dochodzi ci wprasowanie nowych tulejek ,żadna sztuka ani skomplikowana rzecz,jedynie co wsxyscy polecają to dokręcać śruby wachaczy jak auto stoi na kołach ,jeśli niemasz kanału lub windy to troszke to bedzie trudne do zrobienia.
Opublikowano
Na youtube jest dokładny filmik jak gość wymienia wachacze,trzeba poszukać ,podrzuciłbym ci link ale jestem w pracy .
Opublikowano
sprawa nie jest skomplikowana dzwigasz auto zrzucasz kolo uwalniasz lacznik stabilizatora wymiana gornego wahacza jest prosta jednak zeby sciagnac dolny trzeba wyciagnac troche amortyzator lub calkowicie a do tego potrzebujesz sciagacz do sprezyn ale zanim zaczniesz sciagac sprezynu musisz odkrecic sruby na kielichach pod maska i jak juz ktos wspomnial najlepiej przykrecic wahacze jak auto bedzie stalo na kolach bo w takiej pozycji beda pracowaly mam nadzieje ze nic nie pominolem :wink:

Czasem na drodze spotykam prawdziwych szalencow...

Pedza na złamanie karku i wbrew rozsadkowi...

Czasem naprawde ciezko ich wyprzedzic...

Moje 730d==>

Opublikowano
Nie trzeba sciągać sprężyn!wystarczy poluzować dolne sruby trzymające amortyzator i za pomocą śrubokrętu lub małej breszki wysunąć go troche z uchwytu naciskając piaste ku dołowi i wszystko ładnie wychodzi bez demontarzu sprężyn i amortyzatorów,sam to przerabiałem tydzień temu.
Opublikowano
sciagac sprezyny znaczy scisnac a nie demontowac :nienie:

Czasem na drodze spotykam prawdziwych szalencow...

Pedza na złamanie karku i wbrew rozsadkowi...

Czasem naprawde ciezko ich wyprzedzic...

Moje 730d==>