Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam w skrócie, nie odpala mi wentylator chłodnicy elektryczny. Kostka 3 Piny, na kompie błędy

błąd 125 e-luefter zczytany INPa (125 Aktywacja wentylator elektryczny)

błąd 123 Thermostatheizung 123 (Chłodzenie, mapa sterowania termostatem) (czasami pojawia się kontrolka płynu chłodniczego ale jego poziom jest w porządku) tu nie wiem o co może chodzić

1) tak z początku myślałem, że to moduł więc na podmiankę dałem sprawny wentylator również nie odpalił (kreska wycholona już w prawo była czyli tem. ponad 100stopni)

2) gdy załączyłem klimę to tylko drgnął i dalej nic tu kompresor klimy też stoi

3) jeszcze spróbuję odłączyć bezpiecznik LPG i zobaczę czy wiatrak ruszy

Pany macie jeszcze jakieś pomysły bo mi już ręce opadają ... ?

Gdzie znajdę przekaźniki od wentylatora ?

Edytowane przez Sztifler7
Opublikowano

znajdź gdzieś opis bezpieczników. nie jestem pewien czy wentylator nie ma dodatkowego bezpiecznika gdzieś w okolicach kostki. w pierwszej kolejności zobacz czy napięcie dochodzi do kostki- możliwe, że uszkodzony jest jakiś kabel.

ps. popraw temat

Opublikowano

Przyszło mi jeszcze do głowy, że może czujnik temperatury jest walnięty bo zapewne są dwa jeden w głowicy pod kolektorem a drugi przy chłodnicy

Może czujnik zakłamuje wartość i komp nie odpala wentylatora?

A drugi pomysł mniej sensowny coś z termostatem, może zaciął się w jakieś pozycji ? no ale to chyba nie ma związku z wentylatorem. Bo jakby był otwarty tylko to wolniej by dogrzewał auto,a zamknięty nie może być bo dwa węże ciepłe przy chłodnicy ... więc chyba nie w tym tkwi problem.

Pytanie który czujnik temperatury wody czy silnika daje sygnał na kompa do odpalenia wentylatora ? czy się mylę ?