Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Od ponad 2 miesięcy jestem użytkownikiem nowego BMW F30 318i i mam przejechane lekko ponad 1000km. Zauważyłem, że podczas jazdy, gdy zatrzymuję się, np. na światłach po 1-2 sekundach auto lekko szarpie, tak jakby trzymał pierwszy bieg po zatrzymaniu te parę sekund i zbijał na luz (i wtedy czuć takie lekkie szarpnięcie). Nie wiem czy nie jestem przedrażliwiony, ale co sądzicie? :) Zauważyłem jeszcze, że moc szarpniecia jest zależna od mocy nacisku na pedał hamulca. Dodam, że silnik jest już ciepły. Czytałem, że skrzynia po 1000km się adaptuje i może u mnie się nie do końca dobrze ustawiła? Jak myślicie jechać do ASO?

Dziękuję za odpowiedzi, Rafał.

Opublikowano
Spójsz na wskaźnik zużycia paliwa przy zatrzymywaniu. Tuż przed samym zatrzymaniem jak przerzuca biegi, to w pewnym momencie pod sam koniec spalanie nagle rośnie do maksymalnej pozycji na chwilę. I wtedy ja odczuwałem delikatne szarpnięcie, ale jest ono naprawdę niewielkie, prawie niewyczuwalne.
Opublikowano
Może skrzynia wymaga ponownej adaptacji? U nas w 3GT dziwnie redukowała przy ostrym zwalnianiu w serwisie wlaczyli adaptacje i jest ok
Opublikowano
Zauważyłem, że nie ma nic wspólnego ze spalaniem. Ogólnie to szarpniecie jest minimalne, ale jak już raz je wyczułem to już będę to czuć :) Ogólnie nie przeszkadza mi to aż tak bardzo, ale czy to nie jest szkodliwe dla skrzyni? W poniedziałek zadzwonię do ASO i zobaczę co powiedzą i napiszę jakby ktoś inny miał podobnie.
Opublikowano
użytkowałem świeże 318d i 320d i nic takiego nie zauważyłem. ASO as ASAP as possible :mrgreen:
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam ponownie! :) Z gory przepraszam za brak polskich liter, ale pisze z komorki. A wiec bylem w ASO i wspolnie z mistrzem, jak nazywa go BMW zrobilismy jazde probna. Mistrz odczul TAPNIECIE jak to wspolnie uzgodnilismy. Prawdopodobnie jest to moment zbicia na neutralny bieg. Zrobiono diagnostyke skrzyni i ukladu jezdnego i nic nie wyszlo... Poprosili o kontakt przy 2000km czy odczucie tapniecia dalej wystepuje, bo moze cos sie jeszcze uklada jak to ujal serwisant. :) Zobaczymy co z tego bedzie. BMW Wroclaw Inchcape powiedzial, ze auto jest sprawne i mozna je bezproblemowo uzytkowac. Obiecano mi, ze serwis sprawe omowi z technologiem po Swietach i porownaja sprawe na podobnym samochodzie.