Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Kupiłem właśnie BMW i mam problem z hamulcami. Gdy gwałtownie wcisne pedał hamulca nagle równocześnie wzrastają mi obroty i silnik strasznie wyje. :x Wie ktoś czym to jest spowodowane???

Przy okazji witam wszystkich. :D

Opublikowano

Objawy wpływu hamulców na obroty silnika mogą występować przy uszkodzonym serwie, ale sa nieco inne niż opisujesz.

Opisz dokładniej czy to się dzieje za każdym razem przy gwałtownym hamowaniu, czy tylko czasami i czy silnik wyje tylko zaraz po wciśnięciu pedału hamulca czy do momentu aż nie przestaniesz hamować.

A może podczas naciskania hamulca w jakiś sposób wciskasz też pedał gazu?

Opublikowano
Sytuacja wygląda tak. Gdy chamuje w miare delikatnie nic się nie dzieje. Za to za każdym razem jak mocniej wcisne hamulec w podłoge to od razu gwałtownie wzrastają obroty silnika i trzymają się dopuki nie puszcze pedału. O wciskaniu równocześnie gazu nie ma mowy. Jeżdze autkami już troche czasu a wymarzone BMW kupiłem niedawno i chcę by jeździło jak najlepiej. :)
Opublikowano

Jest to sytuacja dosyć niebezpieczna, bo w momencie ostrego hamowania, jeśli w porę nie wciśniesz sprzęgła, możesz w kogoś wjechać.

Jeśli do tego dojdzie jeszcze fakt, że przód hamuje mocniej, to może być faktycznie niebezpiecznie.

W takiej sytuacji sprawdź jak działa ci serwo: wsiądź do auta, wciśnij pedał hamulca, włącz zapłon i odczekaj chwilę aż zadziała abs (zgaśnie kontrolka i pedał lekko się zapadnie), następnie zapal silnik na wcisniętym pedale i jeśli jeszcze dodatkowo serwo wciagnie go troche w podłogę, to jest raczej sprawne.

Opublikowano

Cześć

No również podejrzewam serwo......nawet może coś być z podciśnieniem. Sprawdz wąż kompensacji podcisnienia który łączy serwo z blokiem.

pozdro