Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam od jakiegoś czasu problem z maglownicą w moim BMW E90 330i z wspomaganiem elektrycznym Active Steering. Ale od początku. Podczas dynamicznego wejścia w zakręt na moim kompie wyskoczyła kontrolka z żółtą kierownicą active steering fault, następnie żółta ikonka z DSC i na koniec żółta kontrolka z czujnikiem ciśnienia opon. Nie wjechałem w żadną dziurę ani nie uderzyłem w krawężnik. Na drugi dzień podczas odpalenia auta kierownica została "przekoszona" tzn. że jadąc prosto mam kierownicę przekręconą w prawo. Zostaje zachowany pełen skręt lecz pozycja zerowa uciekła w prawo. Zostawiłem auto w chłopaków z BMW Expert na ulicy Olsztyńskiej koło Korony. Stwierdzili, że uszkodzony jest magiel/kolumna kierownicza. Teraz czekam już 3 miesiące na sprawną kolumnę z demontażu, czas leci a ja nie mogę użytkować normalnie auta. Stąd kilka moich pytań:

-czy regeneracja takiej kolumny wchodzi w grę czy lepiej kupić nową część

-jakiej przekładni mam szukać ( BMW expert twierdzi że jest 3-czujnikowa i ciężko dostępna)

-dzwoniłem do Wałbrzycha do Auto-Rege i oni nie mają pojęcia czy przekładnia która mają będzie odpowiednia PRZEKŁADNIA KIEROWNICZA BMW E 90 E90 MAGLOWNICA (6006028489) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

-Automania.com.pl jest obok mnie, jednak negatywne opinie mnie strasznie odstraszają

Reasumując- jestem laikiem w temacie mechaniki, liczę na dobrą radę co w takiej sytuacji zrobić. Jeśli podałem za mało danych o moim aucie to proszę pisać nr VIN WBAVB33576AZ88130.

Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc

A może ma ktoś z użytkowników forum kolumnę do sprzedania?

Opublikowano

http://allegro.pl/przekladnia-kierownicza-bmw-e-90-e90-maglownica-i6006028489.html

Nie ma żadnej informacji, trzeba sie kontaktować ze sprzedawcą. Dziękuje pięknie za sprecyzowanie rodzaju przekładni. Przyznam szczerze że aż mi się gorąco zrobiło jak zobaczyłem cene... tak wiem - chciało się mieć BMW to trzeba płacic :) Czy jest sens oddać do regeneracji taką przekładnie ? nie ukrywam że będę szukał używki, może forumowicze coś w "czeluściach" garaży znajdą.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ta z linku jest bez aktywnego sterowania. Rozpoznasz porównując te trzonki pod kątem do maglownicy, u Ciebie będzie taki dłuższy z dodatkowym czujnikiem. Cena katalogowa to co innego niż cena rynkowa, na przykład http://allegro.pl/bmw-3-e90-active-steering-przekladnia-32106784553-i6038250224.html

W zasadzie nie podałeś jaka jest diagnoza warsztatu. "Zepsuło się" to jesteś w stanie stwierdzić sam. Niech się chociaż podłączą do modułu wspomagania, wydrukują Ci błędy, pokażą i wydrukują jakie wskazania są z czujników.

3A0jS9b.png
  • 3 tygodnie później...