Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich i odrazu błagam o pomoc.

Mianowicie posiadam bmw e36 328i i mam problem ze sprzęgłem, musiałem wymienić na szybko sprzęgło bo padło (biegi wchodziły tylko na wył silniku, wysprzegli też był ok) więc musiałem je wymienić.spowodu braku czasu musiałem wymienić to w norauto (wiem wiem 1błąd),2gi błąd moje auto posiada lekkie koło 240mm,mechanicy próbowali dopasować docisk z 3.0D a sprzęgło chyba z 5-tki(ponoć też trzeba przerobić też wysprzegli bo jest za krótki) jednak nie dali rady,musiałem szybko wyjechać z kraju i w efekcie końcowym założyli serię.Auto zrobiło 2tys km wszystko ok lecz gdy chce strzelić ze sprzęgła z 1biegu auto stawia dęba szarpie i nie jedzie. Jakie jest najlepsze rozwiązanie? Zmienić koło zamachowe na serię? Z góry dzięki za pomoc i odrazu mówię że nie jestem mechanikiem lecz posiadaczem :-P

Opublikowano
zacznij od wykręcenia dławika sprzęgła (CDV-clutch delay valve) bedziesz to miał na wysprzęgliku albo na przewodzie (ja 95r miałem na przewodzie), wykrecasz go i skrecasz węże bez niego bo gwinty pasują. Wtedy masz pełną kontrolę nad sprzęgłem i powinno pomóc w operowaniu sprzęgłem. Sam to zrobisz na kanale, 2 klucze potrzebne i 5 minut roboty. Zaworek ten powoduje że nawet jak puścisz pedał sprzęgła to docisk skleja wolno, bardziej komfortowo, chroni przed twardym właśnie zasprzęglaniem. Taka ochrona auta i komfortu prowadzącego. Bez tego zaworka masz pełną kontrolę nad sprzęgłem do tego można szybciej zmieniać biegi.
szukam