Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Potrzebuję porady w rozwiązaniu następującego problemu - raz na jakiś czas (raczej w chłodne dni tak mi się przynajmniej zdaje) po przejechaniu jakiegoś odcinka drogi jakieś 5 - 10 minut nagle pojawiają się 3 komunikaty brzmiące nieciekawie:

- System hamulcowy - stań ostrożnie skontaktuj się z BMW.

- Awaria wskaźnika uszkodz. opony (RPA)

- Stabilizacja toru jazdy. Jedź wolno

Po paru minutach błąd "- System hamulcowy - stań ostrożnie skontaktuj się z BMW." znika i pozostają tylko dwa czyli

- Awaria wskaźnika uszkodz. opony (RPA)

- Stabilizacja toru jazdy. Jedź wolno.

Jeśli dojadę do miejsca docelowego i wyłączę silnik, odczekam parę minut i ponownie uruchomię silnik to w/w komunikatów nie będzie. I tak do następnego razu czyli np. za dwa dni.

Gdzieś na forum wyczytałem że trzeba sprawdzić ciśnienie w oponach więc to zrobiłem jednak dużych różnic w ciśnieniu nie było a problem nie zniknął.

Czy mógłbym prosić o poradę z którym elementem może być problem?

Pozdrawiam

Opublikowano
Może pomogę ,przed zimą zmieniałem koła letnie na zimowe i po dwóch dniach wyskoczył mi sygnał uszkodzenia opony okazało się ze wystarczyło wejść w menu auta potem info o aucie i tam z menu trzeba było wybrać cisnienie w oponach pokazywało się auto z 4 kołami nacisnalem zatwierdź ciśnienie trwało to kilka sekund aż auto zaktualizowano obecne ciśnienie i po kłopocie :)
Opublikowano

Też to zrobiłem po weryfikacji ciśnienia w kołach na stacji benzynowej.

Niestety nie pomogło.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może byc problem z wtyczka przy skrzyni biegów od czujnika przełożenia. U mnie takie cos się w X drive pokazało i po przeczyszczeniu jak ręką odjał. Sprawddź też bezpieczniki od kontroli trakcji/4x4 - chyba pierwsza pozycja na ściądze z rozpiską bezpieczników. Moze być niekontakt bo to co piszesz to jest podpiete do jednego modułu ( a nie ,że wszystko padło) . Poza tym jak piszesz jest ok i za pare dni wystepuje ponownie wiec sprawdź powyższe. U mnie pomogło.

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

• 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem BMW F20 116D.

Wystąpił u mnie identyczny problem.

Jaka była przyczyna?

Jak udało się naprawić usterkę?

Pozdrawiam

Sebastian

• 2 lata później...