Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Powoli kończy się zima i czas przygotować autko do sezonu. Z tą myślą zszedłem ostatnio do garażu sprawdzić co z autem. No i okazało się, że akumulator nie wytrzymał zimowania. Miał już swoje lata, więc poszedł do wymiany. Jest już nowy akumulator, ale pojawił się problem. Świeci kontrolka od Airbag-u. Próbowałem odczytać błędy INPĄ, jednak nie mogę się połączyć z modułem. Po przeszukaniu internetu wiem już że w naszych Z-kach nie ma modułu od Airbag tylko SIM (Safety Integrated/Information Module - czy coś takiego, nie mogę się połączyć nie tylko z nim, ale i z żadnym z czujników Airbag-a).

Próbowałem już z 2 różnych kompów i 2 interfejsy (OBDII <-> USB i starty interfejs na RS232). W obu przypadkach mam dostęp do modułu silnika więc wydaje się, że INPA i interfejsy działają poprawnie. Ale dla modułu SIM dostaje zawsze IFH-0009: NO RESPONSE FROM CONTROLUNIT.

Macie może jakieś pomysły co się mogło stać? Sprawdziłem bezpieczniki z Airbag i oba są ok. Czy mógł paść moduł poduszek podczas próby odpalania auta na bardzo słabym akumulatorze? Jak się dostać do tego modułu (wiem, że jest za siedzeniami ale dostęp od bagażnika czy może od środka)? Sprawdziłbym czy jest zasilanie na nim.

Pozdrawia, i dzięki za jakiekolwiek sugestie.

Paweł