Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich :) chciałem zamontować do mojej e39 światła dzienne i moje pytanie brzmi następująco :

czy mogę wymienić zwykłą żarówkę halogenową na taką : http://allegro.pl/zarowki-h8-led-przeciwmgielne-canbus-bmw-e39-i5401466296.html i czy mogę używać tego jako świateł dziennych ? jak na to patrzy policja ? czy to będą dla nich nadal halogeny czy światła do jazdy dziennej ? a jeśli nie można to czy są takie światła ledowe żeby ładnie pasowały w miejsce halogenów ? tak jak tu na filmiku

Opublikowano
Mam to samo co na filmiku z tym że u mnie jeszcze kierunki się świecą. Prawnie niby nie można ale jakiś nieprzyjemności z gliniarzami nigdy nie miałem a kontrola była nie jedna bo przecież czarne BMW z ciemnymi szybami to kierowca musi być dilerem albo innym gagatkiem :D
Opublikowano

Są światła tzw. 2w1, czyli w miejsce halogenów pakujesz je i działają jako halogen przeciwmgielny oraz dodatkowo mają światło dzienne realizowane przez LED. Robi coś takiego Osram (Ledriving), ale cena moim zdaniem jest z kosmosu (jakieś 1200zł). Są "podróbki", które nawet prezentują się lepiej (przynajmniej na filmach i zdjęciach, bo niestety live nie widziałem) i które zapewniają normalne światło przeciwmgłowe, a oprócz tego mają ring robiący za dzienne. Oczywiście najważniejsze w tym wszystkim jest to, że mają homologację i wtedy żaden policjant czy "przeglądacz" się nie może przyczepić.

Ja się zastanawiałem czy w ogóle nie wywalić halogenów i nie wstawić dziennych, bo nigdy w życiu ich nie użyłem,a w czasie mgły tak naprawdę kompletnie nic nie dają (świecą za blisko).

Opublikowano

a możesz mi kolego wysłać link z tymi światłami które maja ringi (lub z normalnymi ledowymi) i służą jako dzienne bo w sumie na dziennych mi tylko zależny nie potrzebuje przeciwmgłowych.Najbardziej chodzi mi o to żeby pasowały w miejsce halogenów :D i dobrze żeby miały homologacje :)

i moje kolejne pytanie czy na tych żarówkach http://allegro.pl/zarowki-h8-led-przeciwmgielne-canbus-bmw-e39-i5401466296.html

mogę jeździć ? policja nie będzie się czepiać ?

Opublikowano

Z tego co wiem wszystkie LEDowe zastępniki zwykłych żarówek (H4, H7, H8 itd.) są nic nie warte. Świecą nie wiadomo gdzie i nie wiadomo jak, więc lepiej montować standardowe żarówki dobrych firm.

Jeśli chodzi o dzienne z ringami, to znalazłem coś takiego:

http://allegro.pl/swiatla-jazdy-dziennej-halogen-drl-duolight-2w1-i5658396892.html

te akurat są 90mm i moim zdaniem raczej się nie zmieszczą do otworów standardowych bez dodatkowej rzeźby, ale są też mniejsze 70mm

(np. http://allegro.pl/swiatla-dzienne-halogen-drl-duolight-2w1-v2-mini-i5658494028.html).

Wpisz w Allegro "drl 2w1" i się wyświetlają różne twinlight, duolight, ale również pierwowzory Osram LedRiving (akurat nie ringi). Ważne jest to, że mają homologację i nikt się nie przyczepi. Nie wiem natomiast jak świecą, bo na żywo ich nie widziałem, ale zawsze można zamówić, sprawdzić podpinając pod 12V i najwyżej odesłać jak nie spełniają oczekiwań - ryzyko kosztu przesyłki.

Nie mogę natomiast znaleźć samych świateł DRL w postaci ringów montowanych w miejsce halogenów - myślę, że mogłoby to dobrze wyglądać w E39. Są tylko jakieś kombinowane dziwactwa wyglądające już na zdjęciu bardzo tandetnie, albo te co powyżej (z ceną moim zdaniem przesadzoną).

Można też kombinować wsadzając jakieś akcesoryjne ringi (typu CCFL) w halogen, ale to będzie bez homologacji i mogą być problemy na przeglądach.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Są światła tzw. 2w1, czyli w miejsce halogenów pakujesz je i działają jako halogen przeciwmgielny oraz dodatkowo mają światło dzienne realizowane przez LED. Robi coś takiego Osram (Ledriving), ale cena moim zdaniem jest z kosmosu (jakieś 1200zł). Są "podróbki", które nawet prezentują się lepiej (przynajmniej na filmach i zdjęciach, bo niestety live nie widziałem) i które zapewniają normalne światło przeciwmgłowe, a oprócz tego mają ring robiący za dzienne. Oczywiście najważniejsze w tym wszystkim jest to, że mają homologację i wtedy żaden policjant czy "przeglądacz" się nie może przyczepić.

Ta różnica w cenie nie bierze się z niczego. Homologacja to nie wszystko jeśli jest zauważalna różnica w żywotności czy natężeniu światła. Albo dwie niby takie same podróbki z różną temperaturą barwową. Ładna podróbka to wciąż podróbka...

Opublikowano
Może i podróbka, ale Osram przegina z cenami swoich lamp. Nie wiem jak te podróbki (Einparts) świecą, bo ich na żywo nie widziałem. Może się okazać, że całkiem nieźle - w końcu okolice 500zł, to nie jest dolna półka cenowa jak za DRL.