Skocz do zawartości

Brak mocy i gaśnie 2.4td

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam taki problem, że samochód na zimnym silniku chodzi w miarę dobrze ma przyspieszenie do 3tys/obr ale po chwili gdy zacznie łapać temp. moc niknie.... Prędkość maks 80km/h i strasznie się dławi jak dodaje gazu czuć taki opór i po chwili gaśnie... Trzeba później trochę ją chechłać żeby odpaliła ale po przejechaniu 1 kilometra znowu gaśnie.... Co może być przyczyną? :mad2:
Opublikowano
Problemów może być multum. Najpierw odłącz czujnik temperatury, jak nie pomoże podłącz go ponownie druga sprawa to czy obrotomierz chodzi prawidłowo? Następnie może być to zaworek zwrotny w króćcu który jest wkręcony w nastawnik paliwa na pompie, wyciekow na pompie lub z wężyk przelewowy nie masz? Możesz mieć już pompę wtryskową na wykończeniu i jak się nagrzewa nie trzyma ciśnienia.Czy masz montowany system recyrkulacji spalin? Kiedy wymieniałeś filtr paliwa ? Zrób test migowy, jak nie wiesz jak to poszukaj na forum kilka razy już opisywałem jak należy go wykonać, czy jak już nie ma mocy i ciśniesz na gaz kopci na czarno?

eSKa

Opublikowano
  • Autor
Tak obrotomierz i ekonomizer chodzą prawidłowo. A o co chodzi z tym króćcem w nastawniku? Chodzi o ten wkręcany u góry nastawnika? Wycieków na pompie nie ma. Wężyki są suche wtryski też oprócz jednego pierwszy od strony kabiny trochę się z niego sączy bo jest mokry i nie wiem skąd wycieka bo na postoju nie cieknie tylko pod czas jazdy przy obciążeniu silnika... Nie mam systemu recyrkulacji spalin. Filtr paliwa wymieniałem razem przy wymianie oleju czyli jakieś 5 tys. kilometrów temu... Robiłem test migowy i wtrysk mrugnął 3 razy czyli czujnik temp. cieczy ale jego już wymieniłem i dalej pokazuje ten sam błąd... Jak nie ma już mocy i cisnę na gaz to nie ma czarnego dymu w ogóle nie ma nic za mną... to jest takie uczucie jakby silnik chciał ciągnąć dalej a nie może bo go strasznie dławi tak jakbyś wbił za wysoki bieg do niskiej prędkości i po chwili gaśnie jak ją tak przytrzymam....
Opublikowano

Wygląda na to że masz problem z układem paliwowym, musisz sprawdzić co go "dławi ", czy to smok w baku (choć mało prawdopodobne) czy to może jednak omawiany króciec. Są dwa rodzaje, w jednym przypadku jest to zwykła śruba z otworem a w drugim przypadku jest tam zaworek który jak jest uszkodzony to pod wpływem tem.zaciera się i blokuje przepływ paliwa.

http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=HA51-EUR-05-1989-E34-BMW-524td&diagId=13_0104. Element nr.10

Natomiast jeżeli chodzi o czujnik temperatury to który wymieniałeś? Odepnij kostkę i zobacz czy auto wskoczy na obroty i jak będzie jechać.

eSKa

Opublikowano
  • Autor
Odkręciłem ten króciec i to jest zwykła śruba z otworem więc to raczej nie to... Wymieniałem ten środkowy czujnik. Odpinałem kostki od czujników temp. i nic obroty nie wzrastały jedynie po odpięciu kostki przy kolektorze ssącym obroty podniosły się do 1000... Silnik ciągnie normalnie do 2100 obr. a później nagle brak mocy...
Opublikowano
Ciekawie się to twoje auto zachowuje, czy czujniki odpinales na zimnym czy ciepłym, ten czujnik z kolektora zachowuje się podejrzanie, nie masz tam czasem zamienionych kostek (kolektor/głowica) choć bez druciarstwa przy normalnej instalacji jest to chyba niemożliwe. Zrób kilka zdjęć silnika (kolektor, pompa, mapsensor i turbina) Możesz spróbować odpiąć czujnik z kolektora i przejechać się. Jak zachowuje się pedał przyspieszenia na biegu jałowym, dobrze silnik się wkręca?

eSKa