Skocz do zawartości

[E46] 328ci dymi (mocno) na biało zaraz po odpaleniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem jak opisane w temacie...

Zaraz po odpaleniu auta gdy jest zimny silnik tył znika w obłoku białego dymu(zapach dziwnej spalenizny) i po ruszeniu dosłownie 100m przestaje,

dodam że oleju nie ubywa w chłodnicy też nie ubywa i płyn jest czysty, mam instalacje lpg i dziennie używam auto 15km rano i wieczorkiem, a i jeszcze pod korkiem wlewu oleju mam majonez(pojawił się około miesiac temu, a dymi tak od wczoraj i dziś powtórka).

Czy spotkał się ktoś z podobnym problemem?

Dzięki na informacje;)

Opublikowano

Może po odpaleniu skropliny wodne z ukł. wydechowego parują? tym bardziej ze lpg.

Majonez może oznaczać wilgotność w silniku i woda połączona z olejem daje taką maź, ( za krótkie odcinki i olej w silniku nie jest dogrzany by wyparowały resztki wilgoci.)

Nie ma narazie co panikować czasem przeglądaj stan płynu i oleju.. i poczekaj na lepszą pogodę i zobacz wtedy czy jest inna reakcja po odpaleniu. :)

Opublikowano
"majonezem" się nie martwi, bo to z niedogrzania właśnie a nie mam nawet czasu przejechac się w dłuższą trasę, martwi mnie to dymienie bo jeszcze nigdy niczego takiego nie widziałem...
Opublikowano

Zmieniałeś olej ostatnio?

Obserwuj na spokojnie olej i płyn..

Sprawdź jutro np. popołudniu czy bd miał ten sam problem..( mniejsza wilgoć)

Może uszczelniacze zaworowe ? przy odcince nie puszcza jakiegoś dymku białego bądź niebieskiego ?

Opublikowano
Takie dymienie w M52 to na pewno nienormalna rzecz. Jeśli czujesz zapach spalenizny to raczej spalany jest olej. Odma była wymieniana?
Opublikowano
odmy nie wymieniałem, i nie jest to zapach palonego oleju na 100% (miałem honde, znam ten zapach:D), a olej mam zamiar wymienic na dniach