Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z piszczącym paskiem w silniku M50B25. Problem uciążliwy bo skrzeczy cały czas, po 15 minutach jazdy głowa wysiada. Wstyd gdziekolwiek się pokazać bo każdy się patrzy co to za sieczkarnia.

Problem zaczął się jak rozlałem kiedyś płyn borygo na pasek i zaczął piszczeć, wyczyściłem wszystkie koła pasowe, pasek w wodzie z mydłem, proszkiem, pomogło, później zagiąłem delikatnie koło pasowe od pompy wody, zaczęło piszczeć, kupiłem drugie koło, wyczyściłem wszystko... znowu piszczy. Czasami na wolnych obrotach ustaje i jak wjadę w kałużę - ale wtedy ładowanie zaczyna się żarzyć i wspomaganie słabnie.

Wymieniłem pompę wodną, komplet rolek, nowy pasek BOSCH... Już nie mam sił bo włożone ponad 300 zł a cały czas piszczy...

Opublikowano

To już drugi pasek. Przekładałem też z niepiszczącego M50 i jest dokładnie to samo. Preparaty pomagają ale na 5 min max, poza tym zaczyna się wtedy ładowaie świecić i wspomagania praktycznie nie ma.

Symulowałem też mocniejszy naciąg paska - to nic nie daje.

Opublikowano

Rolki jak pisałem już zmienione... Jak psiknę byle czym na ŚRODEK PASKA czyli na ROWKI to przez chwilę jest ok ale za chwilę zaczyna się...

WSZYSTKIE koła pasowe są proste i są równo w osi.

Dodam że jeżeli na pracującym silniku przycisnę lekko pasek np łyżką, w stronę silnika to na wolnych obrotach jest cicho a po dodaniu gazu zaczyna piszczeć. Jak przestanę naciskać popychać pasek to znowu wyje.

Opublikowano

Wszystko wskazuje na trefny pasek. Łącznie wymienione: koło pasowe pompy wody, pompa wody, komplet rolek.

Jakie pasek wybrać? Obecnie mam założony BOSCH.

Żeby nie zakładać nowego tematu, co może być spowodowane, że na luzie podczas gazowania raz się zdarzyło że nie było odcięcia i obroty skoczyły wyżej dopóki gazu nie puściłem?

Dodam że auto bez żadnego LPG.

Opublikowano

Problemem okazał się pasek :D Nie spojrzałem że powinien być 1555 a kupiłem 1560. Pasek był za długi i nie był odpowiednio naciągnięty :D

Jednak problem z brakiem odcięcia nadal czasami występuje.