Skocz do zawartości

[E46 320ci] Ustawienie geometrii zawieszenia - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Byłem dzisiaj ustawić geometrię zawieszenia w swoim aucie w autoryzowanej stacji obsługi. Pan zapytał przez tel. jak się umawiałem jakie auto i wiedział że BMW E46 ale się umówił.

Maszynę jaką ustawiają to HUNTER (podobno dobra)

Byłem przy ustawianiu więc opowiem. Pan sprawdził ciśnienie w oponach i wjechał na platformę. System pokazał, że trzeba dociążyć auto więc włożył odpowiednie ciężarki na miejce pasażera, kierowcy, tylną kanapę i bagażnika.

Zaczął pomiar i ustawianie. https://drive.google.com/file/d/0B3YMUUJP7hOxbjJyaVJlZ09uTTg2VXBtR2ZWWWdYQXpiTk13/view?usp=sharing

Ustawił najpierw tył (zbieżność i kąty) - poszło dobrze,

Następnie Ustawiał przód. Ustawił zbieżnośc i powiedział, że nie może ustawić konta pochylenia koła przód bo nie ma specjalnego urządzenia BMW. Różnica między lewym a prawym kołem to 51 minuty.

Policzyli mnie tylko za zbieżność bo nie mogli ustawić wszystkiego.

Tutaj są wyniki po ustawieniu - Pobierz plik

Powiedzcie co byście teraz zrobili żeby wyrównać te konty pochylenia koła. Czy przez to może minimalnie ściągać na lewo bo ściąga mnie.

Czy może ściąć tą blokadę i ustawić ten kąt. A może założyć cambery i wtedy da się ustawić. Mam tylko obniżone zawieszenie na springach eibach pro kit.

Wypowiedzcie się co zrobić.

Opublikowano
Możesz delikatnie na kielichach przestawić, ścinasz fasolkę i ustawiasz. Od tego Cię raczej nie powinno ściągać i nawiasem mam podobnie. Co najwyżej szybciej oponki zużyją Ci się od wewnątrz. Powinien sprawdzić luzy przed geometrią nie wykrył niczego co mogłoby odpowiadać za ściąganie ? I tak w ogóle to Cię ściąga czy masz kierownice krzywo ?
Opublikowano

Nie wykryl luzow.

Czym ta fasolke sciac?

Kiere mam prosto a czuje jak delikatnie sciaga mnie na lewo. Opony nowki.

Opublikowano
Możesz przewiercić. Jednak za dużo Ci to nie pomoże minimalnie skorygujesz kąt pochylenia. Zostawiłbym tak jak jest. Jeżeli na prawdę nie masz żadnych luzów a jednak Cię znosi może to być krzyżak lub przegub na kolumnie kierowniczej, więcej info znajdziesz na forum.
Opublikowano

Wczoraj wracałem z geometrii i wydawało mi się że ściąga auto (dlatego napisałem posta). Dziś podczas jazdy do pracy i z pracy nie było żadnego ściągania. Auto jechało przyjemnie jak po sznurku. Miło mi się jechało.

Tak więc chyba nie będę ruszał tych kątów pochylenia kół przednich. Dzięki wszystkim za podpowiedzi.