Skocz do zawartości

M3 - sprzeczne dane odnosnie cen czesci zamiennych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

najsampierw przywitam sie :D - na forum jestem od ok 2 lat, ale malo sie udzielam - taki typ ;) choroba BMW zjada mnie od wielu lat, mialem E28, E30, pomiedzy nimi nowe samochody innych marek, ale od BMW nie ma ucieczki, w tej chwili sprzedalem roczny samochod sredniej klasy, aby znow zasiasc za kolkiem auta z szachownica na masce. takie zycie ;)

do rzeczy: waham sie pomiedzy modelami i silnikami. najchetniej kupilbym E36 M3, mam nawet upatrzony egz (moze ktos juz ogladal, moze cos powiedziec: http://allegro.pl/item108244316_bmw_m3_286_ps_.html )

zestresowala mnie jednak Pani z ul.Narbutta (wawa), ktora wyliczyla mi ceny, np jedna tarcza ham. na przod - 660zl, klocki ok 500zl.

proste pytanie: zakladajac, ze jezdze raczej spokojnie i chce M3 dla dobrego samopoczucia ;) czy faktycznie bedzie tak wielka roznica w kosztach utrzymania pomiedzy E36 M3 a np. E34 540?

czy jestescie w stanie przytoczyc mi koszty innych gratow do M3? chcialbym sie zorientowac, nim moge jeszcze wycofac sie ze sprzedazy dotychczasowego dupowozu :worried:

przepraszam za wywod, ale wole raz a dobrze niz zawracac Wam glowe 5 razy :D

pozdrawiam

A.

Opublikowano

dzieki wielkie :modlitwa: popatrze :)

do poprzednich dolacze jeszcze jedno pytanie: czy to prawda, ze materialy ekpl. do M3, takie jak hamulce, sprzegla, nawet przeguby zuzywaja sie bardzo szybko, ale nie ze wzgledu na styl jazdy, a po prostu ze wzgledu na odpowiednia dla M3 efektywnosc?

czy jest mozliwosc zakupu zamiennikow (wiem, ze nie we wszystkich przypadkach taki zakup jest sensowny) i o ile moga byc tansze od ori?

A.

Opublikowano
bez paniki he he :mrgreen: nie taki diabeł straszny jak go........ :norty: Ja już od dłuższego czasu śmigam Mką i moge ci delikatnie sprawe naświetlić.Części, fakt nie należą do najtańszych ale ceny które przytoczyłeś za klocki są lekko przesadzone.Pytałem raz w sklepie w polsce o tarcze to za Brembo na przód powiedziano mi 250PLN za sztuke klocki w granicach300PLN(ATE)Co do ich szybkiego zużywania sie to też przesada!!!Tarcza sprzęgła w serwisie około800PLN ja za SACHA dałem500PLN.Nawet jeśli czasem wydasz tą stówkę czy dwie więcej to uwierz mi że jazda Mką ci to wynagrodzi :cool2:
Opublikowano
bez paniki he he :mrgreen: nie taki diabeł straszny jak go........ :norty:

o taka wlasnie, konkretna, odpowiedz mi chodzilo :D

moze ktos jeszcze?

moze jeszcze jakies info odnosnie zamiennikow?

nie chce obudzic sie pozniej, ze nie mam co do garnka wlozyc, a Mka bedzie stala w garazu i kurzem zarastala ;) a tak serio - mam swiadomosc, ze to nie beda koszty zwyklej 525 czy 320, ale szczerze mowiac troche sie boje.

inna sprawa to zuzycie paliwa - chcialbym zmiescic sie w 15litrach w miescie przy naprawde spokojnej jezdzie. przy szalenstwach wiem, ze nie ma gornej granicy ;)

ile for internetowych - tyle opnii - jedni pisza, ze w miescie 13-16litrow, inni, ze nawet przy spokojnej jezdzie 20litrow to norma..eh :)

pozdrw.

A.

Opublikowano
Jeżeli chodzi o spalanie to wszystko zależy od stylu jazdy.Jak będziesz szalał to na pewno wciągnie ci 20 litrów.Rozmawiałem z kolegą ile pali jego M-ka (3.0 l).Mówi,że przy spokojnej jeździe pali tyle samo co 325 czyli koło 13 l w mieście. Jeżeli chodzi o hamulce to słyszałem wiele wypowiedzi,że na oryginalnych klockach BMW są najlepsze.Zamienniki to już nie to samo.
Opublikowano
Rozmawiałem z kolegą ile pali jego M-ka (3.0 l).Mówi,że przy spokojnej jeździe pali tyle samo co 325 czyli koło 13 l w mieście. Jeżeli chodzi o hamulce to słyszałem wiele wypowiedzi,że na oryginalnych klockach BMW są najlepsze.Zamienniki to już nie to samo.

zdaje sobie z tego sprawe, bardziej chodzilo mi o dostepnosc czesci zamiennych wsrod zamiennikow.

"sie zobaczy", jak mawiaja ;)