Skocz do zawartości

[E36] Bardzo dziwny problem z klaksonem i odpaleniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Wczoraj jak nigdy nic zgasilem moja E36 316, za godzinkę wsiadłem, wlożyłem kluczyk do stacyjki, przekrecam (tylko zaplon) a tu... wyje klakson, wyje i nie chce przestac, wylaczam zaplon przestaje wyc... i do tego nie chce odpalic, kreci super... sam klakson (z kierownicy) dziala po wlozeniu kluczyka, ale po jego przekręceniu na ostatni stopien przed odpaleniem wyje klakson i nie da się odpalić...

Co to może być?

• Członkowie klubu
Opublikowano

Witaj

To dziwne i wymaga ingerencji elektryka

Na moje oko może być to związane z alarmem który posiada lub posiadało Twoje autko

Alarm w trakcie pobudzenia - rozłącza jakiś element układu zapłonowego , rozrusznikiem kręci ale daje znać klaksonem , że ktoś niepowołany próbuje skraść auto

Ja miałem kiedyś w 5 tce alarm fabryczny o którym się dopiero dowiedziałem jak próbowano mi sprzątnąć auto i ukręcili zamek - on też był podpięty pod klakson fabryczny .

Może być to jeszcze inne urządzenie alarmowe dołożone kiedyś - które dawno padło ale teraz np. na skutek zwarcia / deszczy / wilgoci się uaktywniło - stare alarmy z początku lat 90 uruchamiane był z kluczyka nie z pilota

Nie wiem czy pomogłem ale może rzuciłem jakiś cień ...

Jak usuniesz usterkę - napisz co było

Pozdrawiam

MarioBigRed

:D

Opublikowano
Ok, napewno napiszę, narazie mam spotkanie z moim zaprzyjaznionym alarmo-monterem, jeden z lepszych w miescie... ciekawe czy da rade;-)
Opublikowano
No i wszystko jasne, a mianowicie znalazlo się jeszcze w samochodzie dodatkowe zabespieczenie w postaci wylaczika pod skora przykrywajaca dzwignie hamulca ręcznego...;-) poprzedni wlasciciel tez o tym chyba nie wiedzial, bo zamontowal sobie taki wylacznik jeszcze gdzie indziej i mnie o tym poinformowal (a mial samochód 10 lat;-)... spec sklanial sie do zdania ze zostalo to zamontowane jeszcze w niemczech przy nowym samochodzie, gdyz profesjolanie była zrobiona cała instalacja... ale mimo wszystko nie dały mu spokoju trochę dziwnie wyglądające dodatkowe kable przy głównej wiązce.... i po sznurku do kłębka... powaga i szacunek dla elektronika;-), podejzewam ze mozna by bylo tego szukac z tydzien (acha, wlacznik dziala tak ze zaplon przelacza na klaskon).