Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

W ubiegłym tygodniu pożegnałem się ze swoją E46 i stałem się szczęśliwym posiadaczem E90, który udało mi się bardzo szybko kupić od bbrys`a :)

Początkowo nie planowałem zakładania galerii, ale stwierdziłem, że ma to swoje zalety. Pierwszy wpis jest powitalny i jeszcze bez zdjęć, ponieważ trochę brakuje mi czasu. No ale mam nadzieję, że to się zmieni, a poza tym samochód forumowiczom jest znany :)

Tutaj podaje link do galerii historycznej: viewtopic.php?f=158&t=189930

Samochód: BMW E90 320d M47 (po chipie na 198 KM i 401 Nm :) ) automat

http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/907/EiUiTz.jpg

Chip zrobiony przez bbrys`a, ale chyba nie było wykresu.

Teraz coś o przygotowaniu do jazdy :)

Już zamówione:

Filtr paliwa Mann

Filtr oleju Mann

Olej Motul X-Clean 5W-40

świece Beru

Poza tym wczoraj zregenerowałem dodatkową pompę wody (zużyte szczoteczki), która z tego co wiem odpowiada za działanie funkcji "rest", która włącza nawiew ciepłego powietrza po zgaszeniu silnika :)

Zrobiłem to tutaj : http://allhappy.krakow.pl/kontakt.html

Za tą usługę zapłaciłem 150 zł

W następnej kolejności będzie wymiana oleju w skrzyni biegów i planuje to zrobić w AXOD na prądnickiej. Czy ktoś ma z tym warsztatem złe doświadczenia? :)

Za kompleksową wymianę z oryginalnym olejem ZF chcą 900-1000 zł.

Wrażenia po zakupie

Przed tym samochodem miałem E46 323i przez prawie 2 lata, a jeszcze wcześniej E36 320i przez 4 lata. Zdecydowałem się tym razem na diesla i póki co jestem pozytywnie zaskoczony. Jedynie praca silnika na biegu jałowym sprawia mi problem, ale to kwestia przyzwyczajenia :)

Mam nadzieję, że samochód będzie mi bardzo dobrze i bezawaryjnie służył. Poprzedni właściciel bbrys na prawdę dobrze dbał o samochód.

Bardzo cieszę się, że mieliśmy dobry timing co do kupna/sprzedaży i nie musiałem się znów zbyt dużo najeździć oglądając samochody z ogłoszeń!

Także witam na forum i pozdrawiam wszystkich szczęśliwych posiadaczy E90 :)

Edytowane przez tabsik6
Opublikowano
powodzenia w utrzymaniu i modzeniu co nie bedzie latwe bo utrzymanie tego wozu bylo wzorcowe !

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Poza tym wczoraj zregenerowałem dodatkową pompę wody (zużyte szczoteczki), która z tego co wiem odpowiada za działanie funkcji "rest", która włącza nawiew ciepłego powietrza po zgaszeniu silnika :)

Zrobiłem to tutaj : http://allhappy.krakow.pl/kontakt.html

Za tą usługę zapłaciłem 150 zł

Ta pompa nie tylko za tę funkcję odpowiada ale generalnie za obieg płynu chłodniczego przy całym zakresie obrotów. Ja miałem zużyte szczotki, i webasto wiało mi zimnym powietrzem bo płyn nie przepływał przez obieg. Do tego w trakcie jazdy ciepłe powietrze zaczynało lecieć dopiero jak silnik rozgrzał się do co najmniej 80 stopni. Po naprawie webasto grzeje jak nigdy a ciepłe powietrze w trakcie jazdy leci już praktycznie od momentu odpalenia silnika nawet przy takich mrozach jak teraz.

PS. Szkoda tylko, że sporo Cię naliczyli za taką naprawę. Jest bardzo prosta a same części czyli szczotki (nowe) to koszt około 20 PLN. Ja zrobiłem to samodzielnie.

Opublikowano

Ja tez od razu zauważyłem, że ciepłe powietrze szybciej leci. Dzięki za dodatkowe info o pompie :)

Jak oni to regenerowali i zobaczyłem co wystarczyło zrobić, to też trochę żałowałem ze 150, ale trudno.

BTW Dzisiaj cały dzień przejezdzilem i cały czas cieszy mnie moment obrotowy diesla :D

Opublikowano

Czekałem na Twój post od środy! :D

Fajnie, że założyłeś galerię, będę śledził cały czas :cool2:! Cieszę się, że jeździ Ci się dobrze, porób te rzeczy o których rozmawialiśmy no i wrzucaj czasem zdjęcia :wink:

Niech moment będzie z Tobą i ciśnie Cię w plecy :!: :mrgreen:

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

W ubiegłym tygodniu wymieniałem świece i okazało się, że jedna nie dała się wykręcić. Trzeba było wezwać firmę, co zajmuje się wykręcaniem takich świec i na drugi dzień to zrobili. Poza tym w PiM Kraków wywalili mi klapki w kolektorze i wstawili zaślepki. Będzie można spać spokojnie :)

Klapki nie były w złym stanie i luz był tylko na jednej, ale lepiej nie ryzykować.

W marcu wymiana oleju w skrzyni biegów, odmy oraz gniazd amortyzatorów z przodu, które okazały się być winowajcą stuków przy skręcaniu.

Przy okazji dowiedziałem się, że ogólnie silnik i podzespoły są w bardzo dobrym stanie, co mnie bardzo ucieszyło :)

Na wiosnę jeśli uda mi się zrobić jakieś modyfikacje, to powrzucam zdjęcia :) Chciałem być przy demontowaniu klapek, ale nie udało się tego zrobić od ręki, bo w serwisie mieli spore obłożenie i ostatecznie nie byłem przy tym i zdjęć nie mam niestety. Jedynie fotka tej problematycznej świecy :)

http://imageshack.com/a/img923/9907/IEiWM6.jpg

Opublikowano

Cześć mam kilka pytań.

Jak auto jedzie po nowym sofcie silnika?Jakie wrażenia z jazdy? Ile kosztuje to w CGS TUNING taka modyfikacja?

Kolejne pytanie to klapki kolektora, ile zapłaciłeś za usługe w PiM i za klapki?

Jestem z okolic Krakowa i przymierzam się do tych dwóch modów i rozglądam się wstępnie za cennikiem :D

Pozdrawiam

Opublikowano

Cześć,

Ja samochód juz kupiłem po modzie silnika, wiec o różnice przed i po zapytaj kolegę bbrys.

Mogę natomiast powiedzieć Ci o zaslepkach w kolektorze. Usługa w PiM za całość wynosi 250 zł i nie zauważyłem żadnych zmian, także jestem zadowolony, bo wiem, ze juz nie ma co się urwać :)

Opublikowano
Skoro to galeria to wrzuciłbyś jakieś foteczki do pierwszego postu żeby było wiadomo o czym mowa :). Fajnie że jest link do poprzedniego tematu, ALE wypadałoby, przecież jakieś mody pewnie wlecą.
http://s32.postimg.org/8t3axzpc5/podpis_Forum_BMW.png
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

Kupiłem sobie ostatnio używaną zmieniarkę CD na allegro i w samochodzie jest w bagażniku kabel do podłączenia ze światłowodem świecącym na czerwono, ale po podłączeniu zmieniarki nic się nie dzieje. Czy ktoś się orientuje czy coś specjalnego trzeba zrobić żeby działała? :)

Pzdr