Skocz do zawartości

BMW E38 728 1996r kontrola trakcji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie znalazłem powitalni na forum więc witam wszystkich. Planuję zakup E38, znalazłem egzemplarz który mi wstępnie odpowiada niemniej jednak ma jeden mankament, szukałem tutaj na forum lecz nie znalazłem tego problemu a mianowicie w opisie jest napisane: ,,niestety nie działa kontrola trakcji, napinacz paska klinowego środkowego ( bardzo brzydko cyka)''. I tu pojawia się moje pytanie czego mogę się spodziewać z tą kontrolą trakcji i jaki może spotkać mnie koszt naprawy?
Opublikowano
Już odpalam szklaną kulę. Kontrola trakcji może nie działać przez uszkodzony czujnik ABS na którymś kole (pierdółka), cykanie bardzo możliwe vanos (droższa zabawa). A na poważnie, to z takimi ogólnikami nic się nie da powiedzieć prawie.

A-Z

Myjnia ręczna ● pranie tapicerek ● czyszczenie skór ● doradztwo zakupowe

Ul. Sportowa 6, 55-095 Mirków ok. Wrocławia

536 - 802 - 804

Opublikowano
Właśnie wszędzie w internecie jest napisane o połączeniu abs-a i kontroli trakcji dlatego pytałem. A jeżeli to vanos to jaki może być koszt naprawy? Bo po zakupie mam przeznaczone 2k zł na poprawki, wiadomo samochód nie jest młody i to jest bardziej niż pewne że trzeba będzie coś dołożyć a na pewno na to co jest wyszczególnione w opisie
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podłącz auto pod komputer i zdiagnozuj usterki.
Opublikowano
Tak by było najprościej, niemniej jednak jak już wspominałem planuję ją zakupić a mam po nią kawał drogi więc w ciemno tak naprawdę nie opłaca mi się z komputerem jechać bo musiałbym i kogoś z nim wynająć i oczywiście koszt samej trasy. Myślałem że ktoś na forum BMW jest w stanie mi jakoś doradzić w związku z taką usterką.
Opublikowano
Tak by było najprościej, niemniej jednak jak już wspominałem planuję ją zakupić a mam po nią kawał drogi więc w ciemno tak naprawdę nie opłaca mi się z komputerem jechać bo musiałbym i kogoś z nim wynająć i oczywiście koszt samej trasy. Myślałem że ktoś na forum BMW jest w stanie mi jakoś doradzić w związku z taką usterką.

My w ciemno wiemy tyle, ile Ty. Jest BMW 728i, które ma usterkę gdzieś w Polsce. Na Twoim miejscu wolałbym się nastawić na jedno z gorszych wyjść (typu vanos), żeby nie być zdziwiony (koszt plus minus ~2.000), a jak się okaże drobniejsza sprawa to zawsze lepiej. Pytałeś na jakim oleju jeździ ta maszyna (dość istotne dla kondycji systemu vanosów)?

A-Z

Myjnia ręczna ● pranie tapicerek ● czyszczenie skór ● doradztwo zakupowe

Ul. Sportowa 6, 55-095 Mirków ok. Wrocławia

536 - 802 - 804

Opublikowano
Regeneracja pojedynczego vanosa kosztowała mię 300zł z wysyłkami, z tym ze sam go wymontowalem i zamontowalem. Podwójny vanos to koszt 350zł tak że grosze.