Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie.

Jest taka sprawa , zapaliła mi się kontrolka wskazująca że jest mało płynu chłodniczego , powodem okazała się dziurka dosłownie średnicy igły w zaślepce głowicy i tamtędy strumyczkiem leci płyn, sęk w tym ,że w tym silniku można wsadzić tam rękę i za bardzo nic poza tym:( Mieliście już taki przypadek? może wiecie w jaki sposób wyciągnąć tę zaślepkę bez wyjmowania silnika?

Opublikowano
Zapewne chodzi ci o Brok. to nie jest zaślepka tylko taki jakby zawór bezpieczeństwa. zabezpiecza on przed rozsadzeniem silnika w głównej mierze przez lód lub bardzo duży wzrost ciśnienia wtedy ta metalowa blaszka pęka lub wyskakuje i uchodzi tamtędy. nie wiem jak jest u ciebie,nie miałem nigdy potrzeby tego wymieniać ale w 95% samochodów jest on po prostu wciskany. najlepiej zorganizuj sobie drugi cały i zobacz jak wygląda będziesz wtedy wiedział jaką technologią go montują. obstawiam że musisz stary wydłubać, powinien wyskoczyć i w jego miejsce wbijasz drugi. wymiana wymianą ale należy się też zastanowić dlaczego on pękł. :)
Opublikowano
Dokładnie o to mi chodziło o brok , tylko wiesz ona nie jest pęknięta tylko jest w nie na środku dziurka jak igiełka podejrzewam, że przyczyną jest to że wlał ktoś kiedyś ciulowy płyn. O wybyciu jej mogę zapomnieć ponieważ nie ma tam kompletnie dojścia w tym silniku trzeba by było wyciągnąć cały silnik ze skrzynią dlatego postanowiłem ją zakleić poxipolem i dodatkowo wcisnąłem tam pełną podkładkę mam nadziej że ciśnienie i temperatura nie spowoduje, że się rozszczelni co mówicie? Dzięki, że ktoś się zainteresował.
Opublikowano
hmm całkiem możliwe że wytrzyma , czasami prowizorka zdaje egzamin, najważniejsze żeby nie ciekło. nie wiem jak to wytrzyma zmiany temperatur zimą z niskich na wysokie i na odwrót. zamiast poxipolu wolałbym chyba rainzosil. taki silikon wysokotemperaturowy który nieźle uszczelnia. i zachowuje elastyczność w niższych temp. w każdym razie trzymam kciuki żeby pomogło. :)